Bristfällig mobiltäckning

Skriftlig fråga 2021/22:541 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-09
Överlämnad
2021-12-10
Anmäld
2021-12-13
Svarsdatum
2021-12-27
Sista svarsdatum
2021-12-27
Besvarad
2021-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Nedstängningen av 2G och 3G sker nu successivt, basstation för basstation, för att vara klar 2025. I början sker det långsamt på platser med bra 2G- och 4G-täckning, men allteftersom kommer utfasningen att ske snabbare. Redan i dag finns det områden i exempelvis glesbygden i Småland och Blekinge där mobiltäckningen är mycket dålig och där man tyvärr inte planerar att bygga några nya master. Telia har meddelat att man kommer satsa på utbyggnad i områden som helt saknar täckning eller bara har 2G och 3G, och det är bra. Men det handlar framför allt om landets sju skogslän i norr, och Småland nämns inte.

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar blir därför:

Hur avser statsrådet och regeringen att motverka att mobiltäckningen är fortsatt dålig i södra Sveriges glesbygd när 2G och 3G stängs ned?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:541 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2021/03197 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:541 av Katarina Brännström (M)
Bristfällig mobiltäckning

Katarina Brännström har frågat mig hur jag och regeringen avser att motverka att mobiltäckningen är fortsatt dålig i södra Sveriges glesbygd när 2G och 3G stängs ned.

Regeringens mål är att hela Sverige bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet år 2023. Enligt förordningen (2018:20) om stöd för åtgärder som ger tillgång till telefoni och funktionell tillgång till internet ska Post- och telestyrelsen (PTS) se till att privatpersoner och företag som saknar tillgång till telefoni och funktionell tillgång till internet får stöd för åtgärder som ger sådan tillgång där inga marknadsmässiga lösningar finns. Detta gäller hela landet.

Regeringen har också gett PTS i uppdrag att främja god mobiltäckning och tillgång till grundläggande telefoni och internet i hela landet. Inom ramen för uppdraget ska PTS bl.a. analysera om stödnivåerna i förordningen ovan är fortsatt relevanta, informera konsumenter om åtgärder som kan vidtas på egen hand för att förbättra mobiltäckningen, och göra stickprovsmätningar från operatörernas mobiltäckningskartor.

Tillstånden för de frekvensband som huvudsakligen används för 2G- och 3G löper ut den 31 december 2025. Täckningskravet i tillstånden innebär att tillståndshavarna ska bibehålla sin procentuella yttäckning för mobil telefonitjänst i varje län och bibehålla den yttäckning som upprätthålls längs allmän väg och för stadigvarande bostäder och fasta verksamhetsställen.

Eftersom de frekvenstillstånd som PTS tilldelat är teknikneutrala är innehavarna av tillstånden fria att välja vilken teknik som frekvenserna ska användas till. Det innebär att operatörerna själva kan besluta om och när 2G- och 3G-nät ska avvecklas. Så länge tillståndshavarna uppfyller kraven är det upp till dem själva att besluta om hur näten ska byggas ut eller avvecklas.

Konsekvenserna av teknikskiftet från 2G- och 3G beror på vilka åtgärder operatörerna vidtar fram till avvecklingen. Ytterst viktigt är hur branschen, operatörerna och andra aktörer arbetar med kommunikationsinsatser om tidsplaner och ersättningsmöjligheter mot olika sektorer och kundkategorier.

Enligt sitt regleringsbrev för 2022 ska PTS följa avvecklingen av 2G- och 3G-näten samt vilka informationsinsatser som genomförs med anledning av avvecklingen. Vid behov ska myndigheteten rapportera och föreslå åtgärder till regeringen.

Stockholm den 21 december 2021 –

Khashayar Farmanbar

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.