Brister i stöden

Skriftlig fråga 2020/21:2175 av Alexander Christiansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-12
Överlämnad
2021-03-15
Anmäld
2021-03-16
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Under pandemin har många företag hamnat i en extremt svår situation som allt oftare leder till obestånd och i förlängningen konkurs.

När stöden dröjt har de besparingar som funnits försvunnit snabbt, och när pandemin dragit ut på tiden har de företagare som investerat sina liv i sin verksamhet gjort allt de kunnat för att överleva. Nu börjar många företag närma sig gränsen för vad som är möjligt för att rädda sina livsverk.

Byråkrati, med förändringar i redan komplicerade regelverk, sätter käppar i hjulet för företagarna.

Ett exempel är den näringsidkare som nu äntligen kan söka omställningsstödet från augusti 2020 till februari 2021. Skatteverket skriver på sin hemsida:

”Stödet liknar till stor del tidigare omställningsstöd, men det beräknas något annorlunda.

De företag som har rätt till stöd kommer att få ersättning för mellan 70–90 procent av sina icke täckta fasta kostnader.”

Lydelsen ”liknar till stor del eller är något annorlunda mot det tidigare omställningsstödet” är dock något oklar.

I många fall har företagaren utgått från de regler som gällde mars–juli 2020, bedrivit verksamheten vidare med lånade pengar, tvingats vänta nio månader för att kunna söka stödet, för att till sist ta del av det. Då visar det sig att man ändrat reglerna för stödet, vilket gör att de inte kommer att få något stöd under till exempel augusti–oktober 2020.

Effekten blir att de som tappat 70 procent av omsättningen under perioden augusti–oktober inte kommer att få någon ersättning.

Detta på grund av den nya regeln om täckningsbidrag som inte få vara högre än noll kronor. Orsaken till det är den kalkyl som ska användas vid ansökan och som inte möjliggör att inkludera fasta kostnader såsom abonnemang, förbrukningsinventarier, programvaror, förbrukningsmaterial, resekostnader och kreditkortsavgifter. Detta är inte rimligt eftersom det inte går att driva en verksamhet utan dessa kostnader.

Det blir signalpolitik om generösa stöd som sedan inte blir en verklighet för företagarna, och det är ett stort problem.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad tänker ministern göra för att se till att stöden kommer ut till företagarna i verkligheten?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2175 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/ 01208 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2175 av Alexander Christiansson (SD)
Brister i stöden

Alexander Christiansson har frågat mig vad jag tänker göra för att se till att stöden kommer ut till företagarna i verkligheten.

Den 25 februari 2021 trädde förlängningen av omställningsstödet för perioden augusti 2020–februari 2021 i kraft. Förlängningen är en viktig del av de historiskt stora åtgärder som regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna presenterat i syfte att lindra pandemins effekter för jobb och företag. Som frågeställaren noterat beräknas stödet något annorlunda jämfört med tidigare stödperioder i omställningsstödet. Den ändrade beräkningsmodellen beror på att stödet anpassats till EU-kommissionens tillfälliga ramverk för corona-relaterade stöd. Förändringarna var nödvändiga för att stödet skulle få ett statsstödsgodkännande.

Regeringen fortsätter arbetet med att löpande analysera behovet av åtgärder och följer utvecklingen noga.

Stockholm den 24 mars 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.