Brister i säkerhetsprövning

Skriftlig fråga 2019/20:432 av Fredrik Lindahl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-15
Överlämnad
2019-11-18
Anmäld
2019-11-19
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Kort efter att dom fallit på grund av det skändliga islamistiska terrordådet på Drottninggatan i Stockholm uppdagades att tre uzbekiska medborgare, vilka samtliga saknade uppehållstillstånd, arbetade på Arlanda. Detta är allvarligt ur flera aspekter, men inte minst det faktum att Arlanda är klassat som skyddsobjekt. I samband med detta uttalade sig statsrådet i medierna och sa följande:

”Man måste jobba med hur man rekryterar, inte bara hos myndigheter utan också hos många privata företag som opererar på Arlanda. Från 1 april [2019] får vi en ny säkerhetsskyddslag i Sverige. Då blir det en skyldighet både för myndigheter och privata bolag att klassa personalen utifrån vilket arbete man har och vilken riskmiljö som man befinner sig i. Jag förutsätter att man gör ett seriöst jobb nu för att se till att säkerhetsklassningen blir rätt så att rätt personer anställs i framtiden.”

Den 13 november i år har medierna rapporterat om att ytterligare två personer som befinner sig i Sverige illegalt har arbetat på Arlanda. Det ene har varit här på turistvisum och haft tillgång till flygplan, och den andre var efterlyst och skulle utvisas. Enligt Transportstyrelsen kontrollerar man inte om personer får vistas eller arbeta i Sverige utan hänvisar i stället till arbetsgivaren Swedavia. Det inträffade tyder på att den nya lagen inte fungerat som avsett. Oredan förstärks dessutom av att ansvarig myndighet och det statliga bolaget Swedavia i någon mån tycks skylla på varandra.

För de svenska medborgarnas skull, och för att förhindra åverkan, informationsläckage till främmande makt eller ännu värre, ytterligare terrorbrott, är det angeläget att händelser som dessa inte inträffar.

Jag vill därför fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av ovanstående?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:432 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2019/20:432 av Fredrik Lindahl (SD)
Brister i säkerhetsprövning

Fredrik Lindahl har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av att två personer som befinner sig i Sverige illegalt har arbetat på Arlanda.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att stärka skyddet av de mest skyddsvärda verksamheterna i samhället. Den 1 april i år trädde den nya säkerhetsskyddslagen (2018:585) i kraft. Lagen kräver att en säkerhetsprövning ska göras innan en person anställs eller på något annat sätt deltar i säkerhetskänslig verksamhet. Säkerhetsprövningen görs av arbetsgivaren och syftar till att klarlägga om en person kan antas vara lojal mot de intressen som skyddas i lagen och i övrigt pålitlig från säkerhetssynpunkt. Arbetsgivaren ska göra en grundutredning och hämta in uppgifter om personliga förhållanden av betydelse för säkerhetsprövningen, t.ex. genom kontroll av intyg och en intervju. En säkerhetsprövning ska under vissa omständigheter kompletteras med en registerkontroll av bl.a. misstankes- och belastningsregistret. En korrekt genomförd säkerhetsprövning förutsätter dock att arbetsgivaren skaffar sig en mer allsidig personkännedom än den som en registerkontroll kan ge.

Dessutom är den som anställer en utlänning, enligt utlänningslagstiftningen, skyldig att kontrollera att personen har rätt att vistas och arbeta i Sverige. Det var också vid en inre utlänningskontroll genomförd av gränspolisen som det aktuella fallet uppdagades. Detta visar hur viktigt det är att gränspolisen genomför sådana kontroller.

Utöver bestämmelserna om säkerhetsskydd finns det ett omfattande internationellt regelverk om hur säkerheten ska upprätthållas på flygplatser, s.k. luftfartsskydd. Inom luftfartsskyddet är det Transportstyrelsen som ansvarar för tillsynen.

Ett sätt att komma åt arbetsgivare och andra som inte följer gällande regelverk är genom en effektiv tillsyn. I Regeringskansliet bereds nu lagförslag som syftar till att stärka tillsynen på säkerhetsskyddsområdet (SOU 2018:82). Det är också positivt att de berörda myndigheterna har inlett en närmare dialog med anledning av det aktuella ärendet.

Stockholm den 27 november 2019

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.