Brister i djurhållning

Skriftlig fråga 2020/21:1380 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-21
Överlämnad
2021-01-22
Anmäld
2021-01-26
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Väl medvetna om att det är en ytterst liten andel av lantbrukare och slakterier som missköter sina djur drar de ohyggliga reportage som vi nyligen sett på tv en skugga över hela näringen. Därför är det extra viktigt att komma åt de som missköter sig så att den överväldigande majoritet som följer lagar och regler och tar väl hand om sina djur inte misstänkliggörs.

De scener som har rullats ut genom olika kanaler lämnar ingen oberörd och visar på en fullständigt oacceptabel hantering. Att se djur som slaktas när de fortfarande är vid medvetande, som sparkas och slås i huvudet med kedjor, är så vidrigt att det inte finns ord. Uppfödare som medvetet bortser från djurens lidande och tidvis lämnar dem utan både foder och vatten är inget annat än djurplågare. Det är brottsligt och måste få ett slut. Vi behöver en nollvision för att stoppa djurs lidande.

95 procent av alla djur som slaktas i Sverige slaktas på slakterier som har ständig bemanning från Livsmedelsverket. Där finns myndighetens kontrollanter på plats åtta timmar per dag, 365 dagar om året. Det borde vara tillräckligt. Men om det bedöms att kameror är nödvändiga för att säkerställa kontrollen på vissa slakterier är vi beredda att titta på det.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Hur ämnar statsrådet verka så att brister i djurhållning kan upptäckas tidigare och åtgärdas snabbare?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1380 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/00185 N2021/00187 N2021/00190 N2021/00191 N2021/00194 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på frågorna

2020/21:1380 Brister i djurhållning,

2020/21:1383 Den akuta bristen på veterinärer,

2020/21:1392 En utvärdering av djurskyddslagen,

2020/21:1396 Åtgärder för att motverka djurplågeri på vissa slakterier och

2020/21:1401 Förebyggande av djurplågeri på slakterier,

av Marléne Lund Kopparklint (M)

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig

hur jag ämnar verka så att brister i djurhållningen kan upptäckas tidigare och åtgärdas snabbare,

hur jag ämnar verka så att den akuta bristen på veterinärer och djursjukskötare åtgärdas och förebyggs,

hur jag ämnar verka så att den nya djurskyddslagen utvärderas så att vi faktiskt vet att den ökar skyddet av djur och främjar en god djurvälfärd,

vilka åtgärder jag ämnar vidta för att förebygga att djur utsätts för onödigt lidande utifrån de rapporteringar vi sett den senaste tiden, och

vilka åtgärder jag ämnar vidta för att motverka grova djurplågeribrott inom lantbruk och slakterier.

Jag väljer att besvara alla frågor i ett sammanhang.

Inledningsvis vill jag säga att jag blir illa berörd över de bilder vi sett i media under den senaste tiden. Djur är levande och kännande varelser som ska behandlas väl under hela livet.

Det är viktigt att komma ihåg att det är djurägarens ansvar att djur har det bra och får den skötsel och omsorg de behöver. Samma ansvar gäller för slakterierna när djuren befinner sig där. Hur många kontroller som än utförs kan det aldrig ersätta djurhållarens och slakteriets personals betydelse för djurens välfärd.

Jag är fullt medveten om de bemanningsproblem som rapporteras inom djurens hälso- och sjukvård. Den påtalade bristen på veterinärer är en komplex fråga. Enligt AgriFood:s rapport Brist på veterinärer (2020:3) förefaller det inte vara en allmän brist på veterinärer utan att det snarare handlar om en brist i vissa sektorer och i vissa län. Det är mycket viktigt att djur i människans vård får den vård de behöver. Distriktsveterinärerna har en viktig roll i att säkerställa tillgången till vård i hela landet och vid alla tidpunkter på dygnet. Detta är bakgrunden till den förstärkning av medel för detta ändamål som regeringen föreslog redan i budgetpropositionen för 2020. Sveriges lantbruksuniversitet har genom regeringens satsning för att bygga ut bristyrkesutbildningar möjlighet att inrätta fler utbildningsplatser.

Den nya djurskyddslagen trädde i kraft i april 2019. Lagen syftar till att säkerställa ett gott djurskydd och främja en god djurvälfärd och respekt för djur. Den förtydligar att djur ska ha möjlighet att utföra sådana beteenden som de är starkt motiverade för och som är viktiga för deras välbefinnande samt att beteendestörningar förebyggs. Det är, med hänsyn till den korta tid den nya lagen har varit i kraft, svårt att utvärdera vilka effekter lagen har fått.

För att se till att vi har effektiva och ändamålsenliga sanktioner vid brott mot djur, har regeringen givit en särskild utredare i uppdrag att bl.a. se över straffskalorna vid sådana brott. Den särskilda utredaren överlämnade sitt betänkande till regeringen i februari 2020. Regeringen avser att återkomma till riksdagen med en proposition under 2021.

Regeringen kommer med intresse fortsätta följa frågorna noga för att säkerställa att vi har så effektiva verktyg som möjligt.

Stockholm den 3 februari 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.