Bristande stöd till hörselskadade

Skriftlig fråga 2005/06:1806 av Sidén, Anita (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-13
Anmäld
2006-06-13
Besvarad
2006-06-27
Svar anmält
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga 2005/06:1806 av Anita Sidén (m) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Bristande stöd till hörselskadade

Varje år ger Hörselskadades Riksförbund ut en rapport som avslöjar hur tillståndet ser ut för Sveriges hörselskadade. Innehållet bygger bland annat på Statistiska Centralbyråns årliga undersökningar men HRF har även gjort egna undersökningar genom att samla in statistik bland annat från skolor, kommuner och hörselvård.

Årets enkät visar att många kommuner missar många av sina hörselskadade elever.  Skillnaden mellan antalet barn som finns registrerade hos hörselvården och de elever som kommunerna känner till är så stor som 40 %. Det här berör med andra ord 3 000 individer. Okunnigheten kring hörselkapaciteten kan sätta dessa barns framtid på spel.

Kunskapen om hörselskadades situation måste fram. Bara då kan vi få en bättre skola för dessa elever. Bristande stöd till hörselskadade barn leder till dåliga skolresultat. Av de elever som söker till Riksgymnasiet för hörselskadade är det över 37 % som inte har godkänt i kärnämnen under åren 2001@2005.

Med anledning av detta vill jag fråga:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att hörselskadade elever ska få det stöd som alla elever i Sveriges skolor har rätt till?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1806 besvarad av

den 27 juni

Svar på fråga 2005/06:1806 om bristande stöd till hörselskadade

Statsrådet Ibrahim Baylan

Anita Sidén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att hörselskadade elever ska få det stöd som alla elever har rätt till.

Jag vill inledningsvis slå fast att enligt skollagen (1985:1100) ska alla barn och ungdomar ha lika tillgång till utbildning i det offentliga skolväsendet. Skollagen föreskriver dessutom att stöd ska ges till elever som har svårigheter i skolarbetet. Många elever med funktionshinder behöver extra insatser för att få möjlighet att nå upp till utbildningens mål.

Kommunerna och skolorna har ansvaret för elevernas skolgång, för hörande såväl som för hörselskadade. Enligt läroplanen för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo 94) ska undervisningen organiseras utifrån varje elevs förutsättningar och behov. Det är därför mycket oroande om inte kommunerna kan erbjuda eleverna den hjälp och det stöd som de har rätt till. Ifall man som elev eller vårdnadshavare inte är nöjd med utbildningen bör detta anmälas till Statens skolverk som har tillsynsansvar för skolväsendet.

Det är dock inte bara kommunerna som har ett ansvar för de hörselskadade elevernas skolgång, utan även staten har ett ansvar.

För döva och hörselskadade elever finns en möjlighet att fullgöra sin skolplikt i den statliga specialskolan. Denna skolform erbjuder eleverna tvåspråkig undervisning i en teckenspråkig miljö.

Genom Specialpedagogiska institutet erbjuder staten råd och stöd till skolhuvudmän, lärare och föräldrar för att bygga upp, bevara och utveckla kunskap om funktionsnedsättningar och specialpedagogisk kompetens. Hos institutet kan skolhuvudmän även ansöka om bidrag till särskilda insatser på skolområdet.

Därutöver har kommunerna möjlighet att genom statsbidraget till personalförstärkningar i skola och fritidshem anställa fler lärare och andra specialister till sina skolor.

Jag vill också nämna den skärpning av 5 kap. 1 § grundskoleförordningen (1994:1194) som gäller från och med den 1 juli 2006. Skärpningen innebär att om det framkommer att eleven kan ha ett behov av särskilda stödåtgärder blir rektorn skyldig att se till att elevens behov utreds. Om utredningen visar att eleven har behov av särskilt stöd ska ett åtgärdsprogram utarbetas. Av programmet ska framgå vilka behoven är, hur de ska tillgodoses samt hur åtgärderna ska följas upp och utvärderas.

Jag avser att nogsamt följa utvecklingen för de hörselskadade eleverna i skolan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.