Bristande kvalitet på landets lärarutbildningar

Skriftlig fråga 2018/19:579 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-04-24
Överlämnad
2019-04-25
Anmäld
2019-04-26
Svarsdatum
2019-05-08
Sista svarsdatum
2019-05-08
Besvarad
2019-05-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Universitetskanslersämbetet har nyligen presenterat sin utvärdering av lärarutbildningen, med undantag för ämneslärarutbildningen. Det är en omfattande granskning som ger en bredare bild av lärarutbildningarna, i synnerlighet inom förskola och grundskola. Detta är något vi efterfrågat tidigare från Liberalerna. Att hälften av de utvärderade lärarutbildningarna kritiseras för bristande kvalitet är oerhört allvarligt.

Det är uppenbart att flera lärosäten bedriver en verksamhet som inte håller måttet, och kritik riktas också mot lärarutbildningarna med krav på åtgärder. Problemet, enligt mig, är att berörda lärosäten har fått ett helt år på sig för att rätta till dessa brister.

Att viktiga, och för samhället helt centrala, utbildningar som lärarutbildningen får sådan omfattande kritik är oroande och borde sända en varning till regeringen.

I princip samtliga lärosäten bedriver lärarutbildning, och antalet utbildningsplatser har ökat. Dock är det inte antalet platser som är problemet utan att söktrycket är för lågt. Därför är Liberalerna angelägna om att lyfta yrkets status.

Lärosäten ska inte få bedriva verksamhet om de inte kan leverera en utbildning med hög kvalitet. Utbildningen ska innefatta en fungerande VFU-verksamhet, vilket är avgörande för studenternas praktiska färdigheter. Det krävs även en fungerande handledning eller att utbildningen har en god forskningsanknytning. Kan inte detta tillhandahållas måste examenstillstånden återkallas, alternativt att lärosätena själva inser att de inte har möjlighet att bedriva undervisningen och därför avvecklar den aktuella utbildningen.

Det är mycket hård kritik som Universitetskanslersämbetet riktar mot en stor del av landets lärarutbildningar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vad avser statsrådet att göra för att komma åt ovannämnda problem och höja kvaliteten på lärarutbildningarna?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:579 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)



U2019/01631/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:579 av Roger Haddad (L)
Bristande kvalitet på landets lärarutbildningar

Roger Haddad har frågat mig vad jag avser göra för att komma åt problem och höja kvaliteten på lärarutbildningarna. Frågan ställs mot bakgrund av Universitetskanslersämbetets nyligen publicerade utvärdering av grundlärarutbildningarna och förskollärarutbildningarna.

I sin fråga betonar Roger Haddad bland annat betydelsen av att lärarutbildningen innefattar en fungerande verksamhetsförlagd utbildning och handledning samt har en god forskningsanknytning.

Jag delar denna syn. Det är av stor vikt att lärarutbildningen håller hög kvalitet, inte minst för att åstadkomma höjda kunskapsresultat i skolan. Från regeringens sida ser vi tydliga behov av förbättringar och börjar nu arbetet med att reformera lärarutbildningen utifrån Januariavtalet. Detta innebär bland annat att kraven på utbildningen ska skärpas och antagningskraven höjas. Fler lärarledda timmar ska införas, kopplingen mellan teori och praktik ska stärkas och det ska vara mer fokus på metodiken. Förutsättningarna för akademiker att välja läraryrket ska också underlättas. Arbetet med att genomföra Januariavtalet är påbörjat och jag avser att återkomma med konkreta förslag på hur vi tillsammans tar oss an denna reformering.

I sin fråga menar Roger Haddad vidare att det är ett problem att de lärosäten som fått omdömet ifrågasatt kvalitet har fått ett år på sig för att rätta till bristerna.

Universitetskanslersämbetets utvärderingar bygger på de standarder och riktlinjer för kvalitetssäkring som överenskommits inom det europeiska området för högre utbildning (ESG). Dessa anger att ett kvalitetssäkringssystem både bör ge information så att lärosätet och allmänheten kan försäkra sig om kvaliteten i lärosätets aktiviteter och ge råd och rekommendationer om hur lärosätet kan förbättra sin verksamhet.

Syftena med Universitetskanslersämbetets granskningar är därmed dels att kontrollera utbildningarnas resultat, dels att bidra till lärosätenas arbete med att utveckla kvaliteten av högre utbildning. Utvärderingarna ger både en nationell bild och en återkoppling till respektive lärosäte om styrkor och svagheter. Återkopplingen är en viktig del i kvalitetssäkringsprocessen och bidrar till lärosätets kvalitetsutveckling.

Därför är det viktigt att de lärosäten som har utbildningar där kvaliteten har ifrågasatts får ett år på sig att vidta åtgärder för att komma till rätta med de brister som identifierats. Jag förväntar mig nu att åtgärder vidtas och att arbetet prioriteras högt av lärosätenas ledningar. På så vis kan utvärderingarna fylla just en kvalitetsdrivande funktion.

Stockholm den 8 maj 2019

Matilda Ernkrans

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.