Till innehåll på sidan

Bristande konsekvensutredningar i Regeringskansliet

Skriftlig fråga 2017/18:963 av Andreas Norlén (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-06
Överlämnad
2018-03-07
Anmäld
2018-03-08
Svarsdatum
2018-03-14
Sista svarsdatum
2018-03-14
Besvarad
2018-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Regelrådet inrättades 2008 som ett led i regeringens arbete med regelförenkling för företag och är numera ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket. Regelrådet består av fem ledamöter som utses av regeringen och har till uppdrag att granska kvaliteten på konsekvensutredningar till författningsförslag som kan få effekter av betydelse för företag.

Bedömningen sker utifrån de krav som ställs i 6 och 7 § förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. När ett förslag bedöms få effekter av betydelse för företag avger Regelrådet ett yttrande över konsekvensutredningens kvalitet.

Nyligen publicerade Regelrådet sin årsrapport för 2017 och sin årliga granskning av de konsekvensutredningar som offentliga utredningar, regeringen och statliga myndigheter är skyldiga att genomföra när nya eller förändrade regler för företag föreslås. Under förra året gjorde Regelrådet bedömningar i 134 yttranden, och även om en viss förbättring har skett så finns det stora kvalitetsskillnader mellan olika regelgivare.

Kraven uppfylldes inte i 43 procent av fallen. Att nästan hälften av alla konsekvensutredningar inte uppfyller kraven innebär att det finns en stor risk att beslut fattas om regler där konsekvenserna för de företag som ska tillämpa reglerna inte är tillräckligt utredda och att beslut därmed tas på bristfälliga grunder.

När det gäller konsekvensutredningar som utförts av Regeringskansliet är siffrorna än mer oroväckande. Av totalt 42 ärenden uppfyllde 69 procent inte kraven.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Vilka åtgärder avser statsministern och regeringen att vidta för att komma till rätta med de bristande konsekvensutredningarna i ärenden som bereds av Regeringskansliet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:963 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)



N2018/01623/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:963 av Andreas Norlén (M)
Bristande konsekvensutredningar i Regeringskansliet

Andreas Norlén har frågat statsministern vilka åtgärder han och regeringen avser att vidta för att komma till rätta med de bristande konsekvensutredningarna i ärenden som bereds av Regeringskansliet. Frågan har överlämnats till mig.

För att svenska företag ska ha konkurrenskraftiga förutsättningar i förhållande till omvärlden är det av stor vikt att reglerna är ändamålsenliga. Konsekvensutredningar är centrala i arbetet med att nå mer ändamålsenliga regler och det är viktigt att de håller en god kvalitet. Regelrådets granskning visar att kvaliteten har förbättrats de senaste åren, men mycket arbete återstår innan regeringen är nöjd med resultatet. För att nå framgång måste konkreta stödinsatser sättas in där behovet är som störst, i det här fallet gentemot Regeringskansliet och kommittéerna.

Tillväxtverket har ett ansvar att ge råd, stöd och utbildning till regelgivare på alla nivåer i arbetet med konsekvensutredningar. Det kan handla om grundläggande utbildning och hjälp vid statistikinhämtning samt riktade insatser för att strukturera arbetet. Regelrådet har identifierat att det ofta är beräkningar av kostnader för företagen som brister. Det är därför viktigt att de rådgivande insatserna framöver utgörs av ett konkret beräkningsstöd så att Regeringskansliet och andra regelgivare kan förbättra kostnadsberäkningarna i sina konsekvensutredningar.

I slutet av september 2017 redovisade Tillväxtverket ett regeringsuppdrag att ta fram en digital handledning för konsekvensutredning vid regelgivning. Handledningen ska fungera som ett konkret hjälpmedel när en konsekvensutredning upprättas och utvecklas kontinuerligt.

Stockholm den 13 mars 2018

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.