brist på utbildad arbetskraft

Skriftlig fråga 1998/99:241 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-01-13
Anmäld
1999-01-19
Besvarad
1999-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:241 av Gudrun Lindvall (mp) till näringsministern om brist på utbildad arbetskraft

den 13 januari

Scania har planer på att lägga ned slutmonteringen av lastbilar i Södertälje och hyttillverkningen i Oskarshamn och flytta verksamheterna till Angers i Frankrike och Zwolle i Holland. Det berör 800 respektive 1 400 anställda och beräknas ske inom fem år. Skälet man anför är att det inte går att expandera ytterligare i Sverige eftersom man bedömer att det inte går att få tag i kvalificerad arbetskraft i landet.

Det här är såväl förvånande som mycket allvarligt i arbetslöshetens tid och tyder på bristande kommunikation mellan samhället och företagen. Scania söker människor som kan verkstadsjobb, men även har kompetens inom data. Dessutom poängteras goda svenskkunskaper och social kompetens. Företaget försöker lösa problemet genom ett eget industrigymnasium, men till skillnad från för några år sedan går rekryteringen trögt och i höstas lyckades man inte fylla antalet platser.

I ett land med arbetslöshet och stora satsningar på "kunskapslyft" verkar situationen obegriplig och tyder på strukturella problem. Varför utbildas inte människor som är arbetslösa till yrken där bristen är så stor att verksamhet flyttar från landet?

Med anledning av detta vill jag fråga:

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att råda bot på den uppkomna situationen så att arbetstillfällen inte försvinner ur landet?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:241 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:241 om brist på utbildad arbetskraft
    Näringsminister Björn Rosengren

den 20 januari

Gudrun Lindvall har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att råda bot på den uppkomna situationen att arbetstillfällen flyttar utomlands på grund av att det råder brist på arbetskraft. Bakgrunden är att i massmedierna har det framkommit att Scania planerar att lägga ned slutmonteringen av lastbilar i Södertälje och Oskarshamn på grund av svårigheterna att rekrytera kvalificerade industriarbetare i Sverige.

Jag vill först framhålla att Scania inte har beslutat sig för att flytta sin verksamhet utomlands. I den kontakt Näringsdepartementet har haft med Scania i samband med artiklarna i massmedierna har det framkommit att det nu inte finns någon akut brist på industriarbetare, som man kan få intryck av genom vissa artiklar. Scania framhåller också att samarbetet med Arbetsförmedlingen i Södertälje och Länsarbetsnämnden i Stockholm fungerar bra.

Det problem Scania pekar på är att en expansion kan leda till stora svårigheter att rekrytera kvalificerade industriarbetare. Industrin har i dag liknande problem som finns inom byggbranschen och vård- och omsorgen när det gäller att locka ungdomar att utbilda sig inom dessa områden. Här måste industrin själv arbeta för att framstå som ett möjligt yrkesval. Det krävs också en dialog mellan industrin, skolan, kommunen och staten för att anpassa utbildningar till företagens behov. En sådan dialog tycks finnas mellan Scania och berörda myndigheter och organisationer.

Min uppgift i detta sammanhang är att skapa förutsättningar för en väl fungerande arbetsmarknadspolitik som motverkar brist på arbetskraft och förhindrar att arbetslösa permanent slås ut från arbetsmarknaden. Regeringen har i syfte att de tilldelade medlen skall kunna användas mer flexibelt av arbetsförmedlingarna slopat det s.k. volymmålet för AMS. Härigenom kan arbetsmarknadspolitiken inriktas mer på kvalitet i stället för kvantitet. I takt med att konjunkturen förbättrats under de senaste åren har arbetsmarknadsutbildningen fått en tydligare yrkesinriktning. Tyngdpunkten i AMS, och därmed även arbetsförmedlingarnas arbete, skall vara att tillsätta de lediga platserna snabbt och en av arbetsgivarna efterfrågad yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. På så sätt kan AMS ännu bättre motverka s.k. flaskhalsar på arbetsmarknaden.

Jag kommer aldrig att acceptera att företag lämnar Sverige på grund av att de inte kan rekrytera arbetskraft. En arbetsmarknadspolitik som inriktas på platsförmedling, rörlighet och utbildning kan motverka detta. Arbetsmarknadspolitiken kan dock endast lösa flaskhalsproblematiken på kort sikt. I ett längre perspektiv är det viktigt med en fungerande dialog mellan industrin och samhällets utbildningsanordnare. För att vi skall ha ett näringsliv med produkter som kan konkurrera på världsmarknaden måste vi även ha ett utbildningssystem i samma division. Detta har vi ett gemensamt ansvar för som vi delar med arbetsgivare, skolor, myndigheter och organisationer. Ingen verksamhet skall behöva flytta utomlands på grund av att det i framtiden kan uppstå brist på arbetskraft. Jag anser att förutsättningarna finns för att lösa dessa problem tillsammans och att denna dialog har påbörjats.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.