Bredbandsutbyggnaden

Skriftlig fråga 2019/20:286 av Jessika Roswall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-29
Överlämnad
2019-10-29
Anmäld
2019-11-05
Svarsdatum
2019-11-06
Sista svarsdatum
2019-11-06
Besvarad
2019-11-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Digitaliseringen innebär en kraftig transformation av samhället och en övergång från det industriella till det digitala samhället. Utvecklingen kommer att förändra vårt samhälle i grunden och ställa nya krav på individer, företag, det offentliga och samhället i stort. Det innebär en framväxt av helt nya tjänster och innovationer som skapar jobb och tillväxt, och rätt mött kan digitaliseringen leda till både stärkt konkurrenskraft och en bättre välfärd.

Digitaliseringens möjligheter måste komma alla till del och vi ser nu att utbyggnaden av infrastrukturen inte är likvärdig över landet, och vi har kunnat läsa i tidningarna att tiotusentals glesbygdsbor drabbas av tillbakadragna besked om en utbyggnad av fast bredband.

Regeringen har själv satt upp ett mål att 95 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 megabit per sekund redan år 2020.

Mot bakgrund av senaste tidens rapportering om hur utbyggnaden stoppas är det tveksamt om detta mål kommer att uppnås.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tillgodose en likvärdig bredbandsutbyggnad i hela landet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:286 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)



2019-11-06

I2019/02822/D

Infrastruktur

departementet

Energi- och digitaliseringsministern


Svar på fråga 2019/20:286 av Jessika Roswall (M) Bredbandsutbyggnaden

Jessika Roswall har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillgodose en likvärdig bredbandsutbyggnad i hela landet.

Regeringens vision är ett helt uppkopplat Sverige eftersom det skapar förutsättningar för att bo och verka i hela landet. Med bra uppkoppling minskar behovet av att transportera sig fysiskt, med medföljande tidsåtgång och miljöpåverkan. Ett antal olika tjänster, liksom flera kategorier av arbetsuppgifter inom olika yrkesgrupper kan genomföras hemifrån om det finns en bra uppkoppling. Bredbandsutbyggnad ger därmed förutsättningar för en mer hållbar tillväxt och innovativ produktion. Det är viktigt att utbyggnaden av bredband kan ske i fortsatt snabb takt och regeringen arbetar kontinuerligt för att förbättra förutsättningarna för bredbandsutbyggnaden. Att enskilda konsumenter drabbas av leveransförseningar eller att avtalad anslutning till och med uteblir är olyckligt.

Utbyggnaden av bredband fortgår i Sverige och utgångspunkten är att målet att 95 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s ska nås så snart som möjligt. Regeringen fortsätter även arbeta för att nå de andra målen i strategin, inte minst målet att 98 procent senast år 2025 bör ha tillgång till bredband om minst 1 Gbit/s i hemmet och på arbetet. PTS senaste kartläggning visar att uppskattningsvis 81 procent av alla hushåll och företag i Sverige hade tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s den 1 oktober 2018. Det är en ökning med ca 4,2 procentenheter från samma tidpunkt året innan. Enligt PTS kartläggning så har tillgången till fiber ökat markant på svenska landsbygden det senaste året. Enligt myndighetens kartläggning hade knappt 31 procent av hushållen utanför tät- och småort 2017 tillgång till fiber medan knappt 41 procent anger att de har det under 2018, en ökning med ca 10 procentenheter. I städerna var ökningen mindre, nämligen fyra procentenheter från drygt 76 procent till drygt 80 under motsvarande period.

Det kan också noteras att Sverige är i toppskiktet inom EU när det gäller uppkoppling och tillgång till bredband enligt EU-kommissionens DESI-rapport för 2019 (The Digital Economy and Society Index 2019).

När det gäller dröjsmål med leverans kan nämnas att det finns särskilda regler om reklamation m.m. som under vissa förutsättningar ger konsumenter rätt till ersättning för skador och att häva avtalet. Konsumentverket har i samråd med fiberbranschen publicerat en vägledning om hur ett antal grundläggande konsumenträttsliga bestämmelser kan tolkas i fråga om avtal om fiber. Vägledningens bestämmelser har tolkats i ett antal avgöranden hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Praxis utvecklas successivt för dröjsmål med leverans av fiber.

När det gäller stödfinansierade utbyggnadsprojekt där staten medfinansierar finns alltid ett bestämt slutdatum när projektet ska vara klart. Statens jordbruksverk som har ansvar för utbetalningar för stöd enligt Landsbygdsprogrammet, gör kontroller både i samband med att en ansökan kommer in till myndigheten och under vissa omständigheter på plats. Stödet betalas normalt ut först när projektet är avslutat och det finns möjlighet att göra avdrag om villkoren för stödet inte följts.

Under 2019 har regeringen möjliggjort tillskott på ytterligare 195 miljoner kronor för stöd till bredbandsutbyggnad inom Landsbygdsprogrammet. Därtill föreslår regeringen i budgetpropositionen 2020 att 650 miljoner kronor förs till ett nytt stöd för utbyggnad av elektroniska kommunikationer. Regeringen har uppdragit åt PTS att under 2019 konkretisera hur framtida stödinsatser på bredbandsområdet skulle kunna utformas på ett effektivt sätt och avser återkomma i frågan om utformningen av det nya stödet till bredbandsutbyggnad.

Stockholm den 6 november 2019

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.