Bredband och telefoni på landsbygden

Skriftlig fråga 2006/07:686 av Johansson, Ann-Kristine (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-21
Anmäld
2007-02-21
Besvarad
2007-02-28
Svar anmält
2007-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga

2006/07:686 Bredband och telefoni på landsbygden

av Ann-Kristine Johansson (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Tillgången till telefoner och bredband är i dag en förutsättning för en positiv utveckling. Det är särskilt viktigt på landsbygden som sällan kan matcha de större städernas andra kommunikationsmöjligheter.

För att företag ska kunna starta, utvecklas och stanna kvar i gles- och landsbygd är goda kommunikationer en nödvändighet. Internet och telefoni är med stor sannolikhet den viktigaste förutsättningen för småföretagare på landsbygden. Det ger dem möjlighet att vara en del av den globala marknaden samtidigt som företaget kan finnas kvar på landsbygden.

En dom från länsrätten har nu slagit fast att Telia Sonera inte längre har ansvar för att tillhandahålla fast telefoni. Det river upp det beslut som Post- och telestyrelsen tidigare tagit. Ansvaret ligger nu på kommunerna. Redan nu kan man se konsekvenserna av detta. Både i Agunnaryd i Småland och i Töre i Norrbotten har personer blivit nekade fast telefoni. Det är mycket oroande. Fortsätter den här utvecklingen kommer vi att få en glesbygd som i praktiken saknar bredband.

Det finns statliga pengar i budgeten som kommunerna kan söka för bredbandsutbyggnad under innevarande år, 2007. Men vad händer sen?

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att även de som bor i glesbygd ska få tillgång till bredband?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:686 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 28 februari

Svar på fråga

2006/07:686 Bredband och telefoni på landsbygden

Statsrådet Åsa Torstensson

Ann-Kristine Johansson har frågat mig vad som ska hända efter att nuvarande stöd till bredbandsutbyggnaden är förbrukade och vilka åtgärder jag tänker vidta för att även de som bor i glesbygd ska få tillgång till bredband.

Jag vill inledningsvis framhålla att tillgång till IT-infrastruktur med hög överföringskapacitet ofta är en viktig förutsättning för att företag ska kunna skapas och växa och även för en fungerande vardag för enskilda. Att inte ha de möjligheter som tekniken medför innebär ett utanförskap som måste brytas.

I frågan omnämns ett avgörande från Länsrätten i Stockholms län den 5 februari 2007 som upphäver den skyldighet som Post- och telestyrelsen (PTS) ålagt Telia Sonera att uppfylla rimliga krav på anslutning till det allmänna telefonnätet till en fast nätanslutningspunkt i stadigvarande bostad eller fast verksamhetsställe åt var och en som begär det som en samhällsomfattande tjänst. Rätten anser att det inte har presenterats tillräckligt underlag i målet för att konstatera att vissa kundgrupper på marknaden inte tillhandahålls aktuell anslutning till överkomligt pris. PTS har bestämt sig för att inte överklaga domen.

PTS kommer nu att följa upp hur marknaden tillgodoser önskemål om fasta anslutningar till permanenthushåll och företag. Jag kommer att aktivt följa utvecklingen. Om det skulle uppstå problem med att marknadens aktörer inte tillgodoser rimliga krav på anslutningar, kommer PTS att kunna ta upp frågan om att ålägga en aktör en förpliktelse att tillhandahålla en sådan samhällsomfattande tjänst på nytt.

Det bör dock klargöras i detta sammanhang att den samhällsomfattande tjänst som PTS förpliktade Telia Sonera att tillhandahålla bara avsåg en anslutning till det fasta telefonnätet. En sådan anslutning ska i och för sig också klara datakommunikation med en hastighet som medger funktionell tillgång till Internet. Det har fastställts att detta kräver åtminstone 20 kbit/s i överföringshastighet. Det är alltså inte så att förbindelsen ska klara bredband.

PTS har också klargjort att den tjänst som Telia Sonera erbjuder som alternativ till en fast trådförbindelse, Telia Fastmobil, det vill säga en radioförbindelse till en fast anslutningspunkt som matas över mobilnätet (GSM), uppfyller PTS krav på fast anslutning.

Samtidigt pågår en utbyggnad av mobilt bredband över landet. Allt fler får tillgång till tredje generationens mobilkommunikation (3 G). Det avser dels den utbyggnad som sker i frekvensbanden kring 2 GHz, dels det nya mobilnät som byggs ut i 450 MHz-bandet med 3 G-teknik. Det senare kommer att få stor yttäckning över landet.

Regeringen har givit länsstyrelserna, självstyrelseorganen i Skåne och Västra Götaland och samverkansorganen i Kalmar län och Gotlands län i uppdrag att verka för att bredband läggs ned samtidigt som annan infrastruktur, främst elnät, vilka nu grävs ned i stor omfattning. Ytterligare åtgärder kan behövas för att få till stånd samförläggning eller att tomma rör läggs ned (kanalisation).

PTS har nyligen presenterat rapporten Förslag till bredbandsstrategi för Sverige (PTS-ER-2007:7). I rapporten presenteras förslag till åtgärder för att alla ska få tillgång till bredband senast 2010. Det avser en rad åtgärder som innefattar bland annat fortsatta offentliga stödinsatser om ca 1,1 miljard kronor.

PTS rapport och situationen efter stormarna i januari pekar på ett behov av åtgärder för att säkerställa en väl utbyggd och robust IT-infrastruktur. Rapporten bereds för närvarande i Regeringskansliet och ingår i det underlag för fortsatta åtgärder på bredbandsområdet som jag förutser kommer att påbörjas under våren.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.