Till innehåll på sidan

Bredband i glesbygd i ett nordiskt perspektiv

Skriftlig fråga 2005/06:1191 av Danielsson, Staffan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-13
Anmäld
2006-03-13
Besvarad
2006-03-22
Svar anmält
2006-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 mars

Fråga 2005/06:1191 av Staffan Danielsson (c) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Bredband i glesbygd i ett nordiskt perspektiv

Enligt en undersökning från tidningen Computer Sweden kommer så gott som alla glesbygdsbor i våra nordiska grannländer inom några år att ha tillgång till bredband. Detta gäller dock inte Sverige.

Vid jämförelsen mellan bredbandsutbyggnaden i de nordiska länderna visar det sig att Danmark, Finland och Norge planerar att erbjuda mer än 98 % av befolkningen bredband inom de närmaste åren. Någon sådan plan finns inte i Sverige. Här saknar för närvarande 10 % bredbandsmöjlighet.

Mest anmärkningsvärt är att Norge med sina många berg och fjordar talar om en bredbandstäckning på 99,7 % senast 2007.

Även på Island är andelen anslutna till bredband i dag högre än i Sverige; vi ligger i det här avseendet sist i Norden.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att den svenska landsbygden i sin helhet snarast ska erbjudas den tillväxtförutsättning som moderna datakommunikationer faktiskt utgör?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1191 besvarad av

den 22 mars

Svar på fråga 2005/06:1191 om bredband i glesbygd i ett nordiskt perspektiv

Statsrådet Ulrica Messing

Staffan Danielsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att den svenska landsbygden i sin helhet snarast ska erbjudas den tillväxtförutsättning som moderna datakommunikationer faktiskt utgör.

Jag delar Staffan Danielssons uppfattning om att tillgång till modern elektronisk kommunikation är av stor betydelse för tillväxten i hela landet. Regeringens mål är att Sverige ska vara ett hållbart informationssamhälle för alla. En förutsättning för att nå detta mål är att en effektiv och säker IT-infrastruktur med hög överföringskapacitet finns tillgänglig i alla delar av landet. Runtom i landet genomförs också ett ambitiöst arbete med att bygga en långsiktigt hållbar infrastruktur som även omfattar glesbygden.

Utgångspunkten för bredbandspolitiken är och har hela tiden varit att utbyggnaden i huvudsak ska ske i marknadens regi. Staten har dock ett övergripande ansvar för att se till att bredband finns tillgängligt i alla delar av landet. Under åren 2001@2006 har 5,25 miljarder kronor avsatts för att stimulera utbyggnad i glesare befolkade delar av Sverige där det saknas förutsättningar för marknaden att bygga ut.

Den norska regeringen har nyligen gett uttryck för en politisk vision om bredbandsutveckling till gagn för hela landet. Samtidigt överväger man att stimulera bredbandsutbyggnad i glesbygd med offentliga medel. Utvecklingen i Norge motsvarar den svenska för fem år sedan.

Jag vill framhålla att Sverige definitivt inte har lägre ambitioner eller sämre utbyggt bredband än de övriga nordiska länderna.

Täckningen, det vill säga den fysiska infrastrukturens utbyggnad, ligger i Sverige och våra nordiska grannländerna på något över 90 % av hushållen. Drygt en tredjedel av hushållen har bredbandsabonnemang. Andelen abonnemang ökar också snabbt; i Sverige har antalet abonnemang de senaste åren ökat med runt 30 % per år. Sverige utmärker sig genom att ha EU:s högsta andel abonnemang som baserar sig på andra tekniker än de traditionella koppar- och kabel-tv-näten. Detta gör att Sverige ligger mycket väl framme vad gäller högre överföringshastigheter.

Jag och regeringen kommer bestämt och långsiktigt att fortsätta arbeta för att en säker och effektiv IT-infrastruktur med hög överföringskapacitet ska finnas tillgänglig i alla delar av landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.