brännmärkning av häst

Skriftlig fråga 1999/2000:93 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-21
Besvarad
1999-10-28
Anmäld
1999-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 oktober

Fråga 1999/2000:93

av Gudrun Lindvall (mp) till jordbruksminister Margareta Winberg om brännmärkning av häst

Under allmänna motionstiden skrev jag en motion, som vill förbjuda att hästar märks med brännjärn. Vad det handlar om är hästar som triangelmärks som ett bevis på att försäkringstagaren fått ut en del av försäkringen och att hästen inte kan fullförsäkras mer. I dag bränns eller fryses en triangel in på hästens bakdel. Det i särklass vanligaste sättet är bränning. Hästen har fått lugnande medel och bedövats när det sker. Trots detta har många hästar ont efteråt. Jag har själv sett otäcka brännsår där hästen har haft mycket ont i veckor.

Vid behandlingen av min motion visar det sig att bränning som metod är förbjuden, ett förbud som inga veterinärer på någon nivå tycks medvetna om. I Jordbruksverkets föreskrifter står att identitetsmärkning är tillåten genom frysmärkning. Men triangelmärkning är inte en identitetsmärkning och tolkningen har därför varit att den är tillåten. Enligt föreskriften är det dock bara identitetsmärkning som får göras. Är kanske triangelmärkningen helt förbjuden? Även vissa rasföreningar lär brännmärka i Sverige.

Jordbruksverket har uppmärksammat min motion och går ut med information om brännmärkning till veterinärer, djursjukhus och försäkringsbolag inom kort.

Jag vill fråga jordbruksministern:

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att det ska vara fullkomligt klart vad som gäller för märkning av häst i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:93 besvarad av

den 27 oktober

Svar på fråga 1999/2000:93 om brännmärkning av häst

Jordbruksminister Margareta Winberg

Gudrun Lindvall har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att det ska vara fullkomligt klart vad som gäller för märkning av häst.

Märkning av häst som sker genom bränning eller frysning är ett operativt ingrepp. Bestämmelser om operativa ingrepp finns dels i djurskyddslagen (1988:539)och i djurskyddsförordningen (1988:539), dels i föreskrifter meddelade av Statens jordbruksverk. Huvudregeln är att det är förbjudet att utföra operativa ingrepp på djur i annat fall än när det är befogat av veterinärmedicinska skäl. Jordbruksverket får dock meddela föreskrifter om undantag från denna huvudregel. I Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 1993:154) om operativa ingrepp på djur finns bestämmelser om undantag, bl.a. anges att hästar får identitetsmärkas genom frysmärkning även om det inte är befogat av veterinärmedicinska skäl. Enligt Jordbruksverket är märkning för försäkringsändamål en typ av identitetsmärkning som omfattas av föreskrifterna.

Jordbruksverket har inte föreskrivit om undantag för brännmärkning av häst. I det fallet gäller således huvudregeln att operativa ingrepp på djur enbart får ske när det är befogat av veterinärmedicinska skäl. Brännmärkning för försäkringsändamål kan inte anses befogat av veterinärmedicinska skäl och är följaktligen inte tillåten.

Såsom Gudrun Lindvall anger i sin fråga har Jordbruksverket uppmärksammats på att vissa felaktiga tolkningar av föreskrifterna har förekommit. Det är därför positivt att verket inom kort har för avsikt att gå ut med information till bl.a. veterinärer och försäkringsbolag om vad som gäller vid märkning. Jag anser att det för närvarande inte finns anledning att vidta ytterligare åtgärder för att klargöra vilka märkningsmetoder som är tillåtna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.