Brandskydd för årsrika personer

Skriftlig fråga 2015/16:1242 av Barbro Westerholm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-18
Överlämnad
2016-05-19
Anmäld
2016-05-20
Svarsdatum
2016-05-25
Sista svarsdatum
2016-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Varje år omkommer omkring 100 personer i bränder i Sverige. Nio av tio som dör i bränder gör det i sina bostäder. Årsrika människor är kraftigt överrepresenterade. Det beror på att de inte själva kan släcka en brand eller klara av att ta sig ut ur bostaden när det börjar brinna.

I den nationella strategin för hur brandskyddet kan stärkas genom stöd till enskilda, framtagen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) år 2010, finns följande vision: ”Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand.”

Den nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor, vars roll är att långsiktigt förvalta och vid behov utveckla den nationella strategin, utarbetade strax efter att strategin antogs en vägledning för hur kommuner kan arbeta med riskinventering och erbjudande av individanpassat brandskydd till äldre och funktionsnedsatta. 

Tyvärr har vägledningen ännu inte lett till tillräckligt positiva resultat. Fortfarande är det alltför få kommuner i Sverige som arbetar systematiskt med att erbjuda individanpassat brandskydd. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att fler kommuner ska arbeta systematiskt med att erbjuda individanpassat brandskydd?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1242 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/03952/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1242 av Barbro Westerholm (L) Brandskydd för årsrika personer

Barbro Westerholm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att fler kommuner ska arbeta systematiskt med att erbjuda individanpassat brandskydd.

Sverige står inför flera utmaningar som påverkar arbetet med skydd mot olyckor, bl.a. ökande urbanisering, förändrade socioekonomiska förhållanden, klimatförändringar, förändrad demografi och ändrade boendeformer. Dessa utmaningar gör att vissa grupper är mer utsatta än andra. Arbetet med skydd mot olyckor, inklusive brandskyddsarbetet, måste därför utvecklas i takt med samhällsutvecklingen och utgå från den enskildes förutsättningar och behov av skydd. Arbetet måste vidare bedrivas långsiktigt och systematiskt.

Det är, som Barbro Westerholm pekar på, kommunerna som ansvarar för förebyggande verksamhet inom kommunen. Genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) stöder staten kommunerna i det arbetet. MSB har tillsammans med övriga aktörer i samverkansgruppen för brandskyddsfrågor bedrivit en mängd aktiviteter inom ramen för den nationella strategin för stärkt brandskydd genom stöd till enskilda. Resultatet av samverkan är ett stärkt brandskydd som ytterst syftar till att färre personer omkommer i bränder. Jag bedömer att arbetet inom ramen för den nationella samverkansgruppen bidrar till att minska antalet omkomna och svårt skadade till följd av bränder och att arbetet därför bör fortsätta att utvecklas.

Jag följer noga frågan och kommer vid behov att vidta nödvändiga åtgärder.

Stockholm den 24 maj 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.