Bostadssituationen för nyanlända

Skriftlig fråga 2016/17:188 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-21
Överlämnad
2016-10-24
Anmäld
2016-10-25
Svarsdatum
2016-11-02
Sista svarsdatum
2016-11-02
Besvarad
2016-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Samtliga Sveriges kommuner är tvungna att ta emot ett visst antal nyanlända per år. Kvoten baseras på folkmängd, arbetsmarknad och hur många asylsökande och nyanlända kommunen har tagit emot tidigare. Många kommuner har dock problem att skaffa fram bostäder. I stora delar av Sverige råder det bostadsbrist, och köerna till det befintliga hyresbeståndet, eller andra möjliga alternativ, är långa. I storstadsområdena kan väntetiden uppgå till över tio år för att få ett förstahandskontrakt på en hyreslägenhet. 

Enligt uppgifter från SVT Nyheter kommer endast 14 av de 50 kommuner som ska ta emot flest personer med uppehållstillstånd att klara av sina åtaganden i år. Prognosen för nästa år ser ännu sämre ut, då endast fyra kommuner uppger att de kommer att klara av att få fram tillräckligt många lägenheter. Politiska företrädare från både Malmö och Stockholm har varnat för att vissa av de nya invånarna kan komma att behöva bo tillfälligt i tält eller sovsalar för att över huvud taget ha någonstans att bo.

I dag bor runt 16 000 personer med uppehållstillstånd kvar på asylboenden eftersom landets kommuner inte kan skaffa fram boende. Samtidigt håller Migrationsverket på att avveckla flera boenden eftersom antalet nya asylsökande som kommer till Sverige har minskat jämfört med hur det såg ut för ett år sedan. Asylboendet är inte tänkt att vara en permanent boendeform, men som situationen ser ut i många kommuner är alternativet tält eller sovsalar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att människor som har fått uppehållstillstånd inte ska tvingas bo i tält eller gymnastiksalar för att ha tak över huvudet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:188 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2016/06593/PBB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:188 av Boriana Åberg (M) Bostadssituationen för nyanlända

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att människor som har fått uppehållstillstånd inte ska tvingas bo i tält eller gymnastiksalar för att ha tak över huvudet.

Jag delar Boriana Åbergs bild av att mottagandet av en stor mängd nya invånare kommer att innebära utmaningar på en mängd olika samhällsområden, inte minst vad gäller bostäder. För att fördela dessa utmaningar mera rättvist mellan kommunerna har riksdagen i bred enighet beslutat om att alla kommuner ska vara med och ta ansvar för mottagandet av nyanlända invandrare och att kommuner som har goda förutsättningar för etablering tar emot fler nyanlända än tidigare.

Sveriges kommuner har tagit sig an utmaningen med att ordna bostäder åt de nyanlända på många olika sätt. Att hyra eller köpa befintliga bostäder och hyra ut dem till nyanlända, att som ägare till kommunala bostadsbolag besluta om att öka nyproduktionen eller att i egen regi eller genom upphandling uppföra temporära bostäder är några åtgärder som vidtagits. Olika åtgärder för att stimulera kommuninvånarna att hyra ut rum eller hela bostäder till nyanlända förekommer också.

Regeringen stödjer kommunerna ekonomiskt på flera olika sätt. Schablonersättningen för mottagande av nyanlända höjdes 2016 från 83 100 till 125 000 kronor per nyanländ. Det generella statsbidraget höjdes genom beslut av riksdagen med anledning av vårändringsbudgeten 2016. Ett särskilt stöd till kommunerna för ökat bostadsbyggande, som tar hänsyn till mottagandet av nyanlända, fördelas för första gången i år med 1,85 miljarder kronor.

Länsstyrelserna har från den första juli i år fått 10 miljoner kronor för att stödja kommunernas arbete med att förmedla eller på annat sätt underlätta uthyrning av privatpersoners bostäder. I budgetpropositionen föreslår regeringen att 20 miljoner kronor avsätts årligen för detta under 2017 och 2018.

Regeringen och de fyra borgerliga partierna har kommit överens om att en översyn ska göras så att krav på byggnader som uppförs eller tas i anspråk med tidsbegränsat bygglov förenklas. Likaså ska möjligheten att ”återbostadisera” lägenheter som i dag används för annat ändamål utan att nybyggnadskraven behöver tillämpas, ses över. Förslag rörande dessa frågor har nyligen presenterats av regeringen för de borgerliga partierna. Regeländringarna syftar bl.a. till att underlätta för kommunerna att ordna bostäder för nyanlända.

Stockholm den 1 november 2016

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.