Bostadspolitikens moment 22

Skriftlig fråga 2008/09:1197 av Malmström, Louise (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-09-02
Anmäld
2009-09-03
Besvarad
2009-09-11
Svar anmält
2009-09-15
Besvarad
2009-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 september

Fråga

2008/09:1197 Bostadspolitikens moment 22

av Louise Malmström (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

I flera av landets borgerligt styrda kommuner domineras i dag bostadsmarknaden av bostadsrätter och egnahem. De få hyresrätter som finns kvar säljs ut, en efter en. Samtidigt talar man om valfrihet på bostadsmarknaden och att alla ska kunna få bo på den ort som man önskar. Detta vore gott och väl om det antingen fanns hyresrätter tillgängliga eller om det vore möjligt för vem som helst att köpa sig en bostadsrätt. Det är det dock inte, eftersom många lever med alltför små ekonomiska marginaler. Det innebär till exempel att många sjukpensionärer aldrig kommer att ha möjlighet att skaffa sig en bostadsrätt, och därmed omöjligen kan flytta till vissa orter eftersom där inte längre finns några hyresrätter. Det hindrar även arbetslösa eftersom det naturligtvis begränsar möjligheterna att ta ett jobb på en annan ort om man inte får någon bostad där, vilket är mycket allvarligt med tanke på den höga arbetslöshet som råder.

Med anledning av ovanstående frågar jag statsrådet Mats Odell vad han avser att göra för att bryta det moment 22 som alla utan jobb och tillräckligt hög inkomst hamnar i då de inte kan flytta till den ort de önskar.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1197 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 11 september

Svar på fråga

2008/09:1197 Bostadspolitikens moment 22

Statsrådet Mats Odell

Louise Malmström har frågat vad jag avser att göra för att bryta det moment 22 som alla utan jobb och tillräckligt hög inkomst hamnar i då de inte kan flytta till den ort de önskar.

En mångfald av boende- och upplåtelseformer och valfrihet på bostadsmarknaden är hörnstenar i regeringens bostadspolitik. Hyresrätten och en väl fungerande hyresmarknad är en viktig del för att detta mål ska kunna nås, inte minst med tanke på hyresrättens betydelse för rörligheten på arbetsmarknaden.

Varje lokal bostadsmarknad bör präglas av en blandning av olika upplåtelse- och boendeformer. Däremot är det inte regeringens avsikt att bedriva en politik som lägger fast hur stor andel hyresrätter som ska finnas i en kommun. Det är varje enskild kommuns ansvar att efter egna förutsättningar främja den lokala bostadsförsörjningen. Men det är också en fråga för den enskilde fastighetsägaren eftersom det kostar att såväl bygga som att förvalta hyresbostäder – kostnader som fastighetsägaren, oavsett om denne är ett kommunalt bostadsföretag eller privat, måste få ersättning för genom hyresintäkter.

Statliga subventioner till byggande har lett till stigande produktionskostnader och därmed högre hyror. Stabila spelregler och konkurrens på lika villkor är en grundläggande förutsättning för att även bostadsmarknaden ska fungera väl.

Att låta bostadsföretag som specialiserar sig på att hyra ut lägenheter till låginkomsttagare till en hyra som är konstlat låg skulle vara detsamma som att införa så kallad social housing, något som det råder en bred enighet om att det inte hör hemma på svensk bostadsmarknad. Den lösning som bör gälla för Sverige är att människor med låga inkomster som har svårt att få pengarna att räcka till hyran har möjlighet att söka och få bostadsbidrag.

Grundbulten för att bryta det moment 22 som Louise Malmström lyfter fram är en kraftfull politik för att bryta utanförskapet, öka arbetskraftsutbudet och skapa en växande ekonomi som gör att arbetskraften efterfrågas. Detta är grunden för att människor ska kunna skaffa ett självständigt boende.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.