Bostadsdelegationen

Skriftlig fråga 2000/01:802 av Lundberg, Inger (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-27
Anmäld
2001-03-06
Besvarad
2001-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 februari

Fråga 2000/01:802

av Inger Lundberg (s) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om Bostadsdelegationen

Bostadsdelegationen har spelat en betydelsefull roll för de många kommuner, som till följd av utflyttning och strukturomvandling drabbats av många tomma lägenheter. Nödvändiga förändringar ställer samtidigt stora krav på kommuner i t.ex. Bergslagen, som redan befinner sig i en svår ekonomisk situation. En kraftfull regionalpolitik kan motverka ytterligare stora behov av insatser i enskilda kommuner, men de prognoser om framtida befolkningsförändringar, som gjorts av den regionalpolitiska kommittén visar att det är nödvändigt att ha beredskap för betydande insatser också i framtiden. Situationen i utflyttningskommunerna skiljer sig drastiskt från ett antal tillväxtkommuner, där kommunpolitikerna valt att leka affär med de bostäder, som nu har högt värde till följd av förändrade flyttningsströmmar och en ojämn tillväxt i landet.

Detta bekräftas av SABO:s studie Midnattstimmen, som analyserat effekterna för 29 bostadsföretag om kommitténs prognoser blir verklighet. Goda bostäder måste rivas och välskötta bostadsföretag kan komma att hamna i ohållbara situationer.

Jag vill därför fråga statsrådet Lövdén om regeringen sedan Bostadsdelegationen nu avslutat sitt arbete kommer att skapa beredskap för att längre fram möta möjliga behov av framtida större insatser för de utsatta kommunerna.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:802 besvarad av

den 7 mars

Svar på fråga 2000/01:802 om Bostadsdelegationen

Statsrådet Lars-Erik Lövdén

Inger Lundberg har frågat mig om regeringen sedan Bostadsdelegationen avslutat sitt arbete kommer att skapa beredskap för att längre fram möta möjliga behov av framtida större insatser för de utsatta kommunerna.

Bostadsdelegationen har spelat en betydelsefull roll för många kommuner som till följd av utflyttning och strukturomvandling drabbats av tomma lägenheter. Sedan Bostadsdelegationen inrättades i juli 1998 har 90 kommuner kommit in med ansökan om stöd. 36 kommuner har genom avtal med Bostadsdelegationen hittills getts möjlighet att komma till rätta med sina problem med bostadsföretagen. Rekonstruktionerna har i allmänhet inriktats på åtgärder som förbättrar balansen på bostadsmarknaden och därmed ger bostadsföretaget långsiktigt stabila förutsättningar.

Regeringen har för avsikt att även fortsättningsvis följa utvecklingen i de kommuner som har problem med sina bostadsföretag, men i vilken form är ännu inte bestämt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.