Till innehåll på sidan

Bostadsbidrag till förälder med tidvis boende

Skriftlig fråga 2020/21:489 av Linda Lindberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-13
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Föräldraförsäkringen behöver förändras för att anpassas till dagens föräldraskap. När det kommer till separerade föräldrar upplevs flera bidrag som konfliktsdrivande, där ekonomiska fördelar ges utifrån var barnet är skrivet. Det bör vara riksdagens mening att minska konfliktdrivande former inom föräldraförsäkringen. I dag har föräldrar som inte längre är sammanboende men som har gemensam vårdnad/umgänge inte likvärdiga möjligheter att kunna ta del av välfärdsbidrag, kopplat till familj.

En förälder som inte har sina barn skrivna hos sig har rätt till bostadsbidrag genom att uppfylla krav som inte gäller för boendeföräldern eller för de med växelvis boende. Det vill säga att om du är förälder och har barnen tidvis är kraven att du ska ha en bostad om minst 40 kvadratmeter med minst två rum och kök. Här uppstår då en helt annan kravbild vid sökandet av bostad.  Dels utifrån att dagens bostadsmarknad och dess utbud är ansträngt, dels det faktum att det rent teoretiskt kan innebära att en förälder tvingas ta en utifrån ett barnperspektiv mindre attraktiv bostad för att nå upp till de krav som ställs för att ta del av bostadsbidraget.

Det är vår mening att regelverket ska vara detsamma gällande bostad, vilket också stöds av Särlevandeutredningen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att förändra den nuvarande lagstiftningen om rätt till bostadsbidrag för de med tidvis boende eftersom den inte främjar ett likvärdigt föräldraskap?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:489 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på fråga 2020/21:489 av Linda Lindberg (SD)
Bostadsbidrag till föräldrar med tidvis boende

Linda Lindberg har frågat mig om jag tänker vidta några åtgärder för att förändra den nuvarande lagstiftningen om rätt till bostadsbidrag för de med tidvis boende eftersom den inte främjar ett likvärdigt föräldraskap?

Bostadsbidrag till barnfamiljer är en betydelsefull förmån för hushåll med låga inkomster. Att bestämmelserna är jämlika och fördelningsmässigt träffsäkra till sin utformning är avgörande för ett sådant inkomstprövat stöd. I de ändringar som har skett inom bostadsbidraget under senare år har regeringen strävat efter att rätten till bidraget i mindre utsträckning ska vara avhängigt av barnets folkbokföring eller dess exakta tid med respektive förälder efter en separation.

Enligt gällande bestämmelser behöver en förälder inte ha en bostad av en viss storlek för att komma i fråga för det särskilda bidraget för hemmavarande barn eller för barn som bor växelvis. För att bostadsbidrag ska kunna lämnas i form av ett umgängesbidrag uppställs däremot ett sådant krav. Förälderns bostad måste då omfatta minst två rum utöver kök eller kokvrå, och ha en bostadsyta som uppgår till minst 40 kvadratmeter. Särlevandeutredningen ansåg i sitt betänkande SOU 2011:13 att det inte finns anledning att uppställa sådant krav på bostadens storlek men lämnade inget förslag om lagändring då det låg utanför utredningens uppdrag.

I dagens läge får boendestandarden i landet anses vara relativt hög och bostadens storlek säger ofta inget om bostadens standard. Det går inte att utesluta att det nuvarande kravet på bostadens storlek kan ge upphov till omotiverade tröskeleffekter för umgängesföräldrar så som frågeställaren pekar på. Regeringen har lämnat uppdrag till en översyn av reglerna för bostadsbidrag och underhållsstöd (dir. 2018:97) bl.a. i syfte att öka den fördelningsmässiga träffsäkerheten och minska risken för skuldsättning. I uppdraget ingår även att utreda för- och nackdelar med det nuvarande kravet på bostadens storlek och antal rum för umgängesföräldrar. Om det bedöms lämpligt ska utredaren lämna förslag på förändring.

Stockholm den 25 november 2020

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.