Bosättningslagen

Skriftlig fråga 2016/17:1539 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-01
Överlämnad
2017-06-05
Anmäld
2017-06-07
Svarsdatum
2017-06-14
Sista svarsdatum
2017-06-14
Besvarad
2017-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har under de senaste tre åren tagit emot uppemot 300 000 asylsökande. Enbart under 2015 ansökte 160 000 personer om asyl i Sverige. Vi har haft det största flyktingmottagandet – ställt mot folkmängd – i EU under lång tid. Den senaste prognosen från Migrationsverket visar att 34 700 personer beräknas söka asyl i Sverige under 2017. Det stora flyktingmottagandet har skapat en mycket ansträngd situation för många kommuner. Många kommuner har svårt att klara sina nuvarande kvoter och få fram bostäder till nyanlända, något som det tidigare har rapporterats om i medierna.

Enligt uppgifter från kommunalpolitiker har Migrationsverket nyligen gett besked om att nyanlända som har tilldelats en kommun genom den nya bosättningslagen kommer att ”lämnas på trappen till kommunhuset” även om det inte finns boende i kommunen. Detta innebär att kommunerna i en sådan krissituation skulle behöva ordna högst provisoriska former av boende till de nyanlända, något som kan innebära allt från boende i gymnastiksalar till gamla kontorslokaler.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Är ministern beredd att vidta några åtgärder, t.ex. genom att förtydliga regelverket, för att den av Migrationsverket aviserade tillämpningen inte ska bli verklighet? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1539 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2017/05048/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1539 av Johan Forsell (M) Bosättningslagen

Johan Forsell har frågat mig om jag är beredd att vidta några åtgärder, t.ex. genom att förtydliga regelverket, för att den av Migrationsverket aviserade tillämpningen av bosättningslagen inte ska bli verklighet.

Sedan den 1 mars 2016 då bosättningslagen trädde i kraft är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning efter anvisning. Syftet med bosättningslagen är att nyanlända snabbare ska tas emot för bosättning i en kommun och kunna påbörja sin etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet samt att mottagandet av nyanlända ska fördelas jämnare mellan landets kommuner.

Regeringen har beslutat att sänka anvisningstalen för antalet nyanlända som ska omfattas av anvisningar för 2017. Vid den nya fördelningen togs ökad hänsyn till mottagande av nyanlända som bosatt sig på egen hand. Det är en åtgärd för att möta kommunernas svårigheter att klara mottagandet. Regeringen har också gjort det möjligt för Migrationsverket att ge kommunerna en förlängd tidsfrist för 2016 års anvisningar: fyra månader från anvisning till mottagande i kommunen i stället för två.

I uppdraget till Migrationsverket att ta fram förslag på antalet nyanlända som ska omfattas av anvisningar och fördelning på länsnivå för 2018 har regeringen betonat att kommunernas övriga mottagande av nyanlända och ensamkommande barn ska ges ett större genomslag vid fördelningen jämfört med tidigare år.

Regeringen har vidare vidtagit åtgärder för att underlätta och stimulera bostadsbyggandet. Exempelvis har en byggbonus till kommunerna och ett investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande införts. Det har även genomförts ett flertal regelförenklingar, exempelvis av möjligheterna att använda tidsbegränsade bygglov för bostäder. Regeringens bostadspolitik har fått till följd att bostadsbyggandet nu är rekordhögt.

Det är Migrationsverkets uppdrag att tillämpa bosättningslagen och besluta om anvisning i enskilda fall. Kommunerna är skyldiga att efter anvisning ta emot nyanlända. Regeringen följer fortlöpande kommunernas mottagande av nyanlända enligt bosättningslagen. De flesta kommuner klarar sitt åtagande, men en del släpar efter.

Migrationsverket informerar kommunen om att de nyanlända som omfattas av anvisningar kommer att skrivas ut från Migrationsverkets mottagande till berörda kommuner i den takt som följer av de årsplaner som tagits fram för respektive kommun efter dialog med Migrationsverket.

De nyanlända informeras om när mottagandet senast ska ske och att anvisningskommunen är skyldig att ta emot den nyanlände för bosättning inom den tidsfristen. Information lämnas även till de nyanlända om att de behöver anlända till anvisningskommunen det datum som Migrationsverket anger, eftersom det inte är möjligt att bli anvisad på nytt och inte heller att bo kvar i Migrationsverkets boenden för de nyanlända som tackat nej till en anvisning. De behöver i så fall ordna sitt boende på egen hand.

Det finns en stor enighet om att det är nödvändigt att alla kommuner är med och tar ansvar för mottagande av nyanlända. Bosättningslagen beslutades med bred majoritet i riksdagen och lagen ska tillämpas i förhållande till alla kommuner utan undantag. De berörda kommunerna har haft god tid på sig att förbereda sig för att ta emot. Regeringen ser därför positivt på att Migrationsverket inom kort kommer att påbörja verkställandet av anvisningarna för de anvisningar där tidsfristen passerats.

Stockholm den 13 juni 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.