bosättningar på Västbanken

Skriftlig fråga 2003/04:1566 av Osman Sherifay, Mariam (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-08-26
Besvarad
2004-09-06
Besvarad
2004-09-09
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 augusti

Fråga 2003/04:1566

av Mariam Osman Sherifay (s) till utrikesminister Laila Freivalds om bosättningar på Västbanken

Israel utvidgar bosättning på Västbanken. Israel har börjat bygga flera hundra nya bostäder i en bosättning på Västbanken.

Bygget är ett led i projektet att utvidga judiska enklaver på ockuperat område.

Att tillåta en utvidgning av bosättningen är att sabotera fredsprocessen i Mellanöstern.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd vad hon avser att vidta för åtgärder @ nationellt och i EU-samarbetet @ för att stävja denna utveckling.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1566 besvarad av

den 6 september

Svar på fråga 2003/04:1566 om bosättningar på Västbanken

Utrikesminister Laila Freivalds

Mariam Osman Sherifay har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder @ nationellt och i EU-samarbetet @ för att stävja en utveckling som innebär utvidgade bosättningar på Västbanken.

Den svenska regeringen ser med stort allvar på den israeliska regeringens avsikt att tillåta en betydande utvidgning av bosättningar på Västbanken. De senaste besluten är djupt olyckliga.

Sedan den israeliska ockupationen inleddes 1967 har ca 400 000 israeliska bosättare med hjälp av israeliska regeringar flyttat till Västbanken. Bosättningarna strider inte endast mot internationell rätt. Bosättningarna innebär också att levnadsförhållandena för den palestinska befolkningen försämras, eftersom bosättningarna med tillfartsvägar begränsar rörelsefriheten och försvårar ekonomisk verksamhet. Såväl olagligheten som bosättningarnas humanitära konsekvenser har av den svenska regeringen vid flertalet tillfällen understrukits i samtal med israeliska företrädare. Senast tog jag personligen upp frågorna vid mitt besök i Israel i juni tidigare i år.

Att utvidga redan existerade bosättningar innebär också att fredsansträngningarna försvåras då en sådan expansion går stick i stäv med färdplanen för fred, vilken den israeliska regeringen i princip har accepterat. Den israeliska regeringen har betonat att separationsbarriären som byggs på Västbanken inte är permanent. De utvidgningar av bosättningarna som nu aviseras ligger alla på områden mellan barriären och 1967 års eldupphörslinje. Detta kan ytterligare försvåra en framtida fredsöverenskommelse.

Jag delar följaktligen Mariam Osman Sherifays åsikt att en utvidgning saboterar fredsprocessen. Det är därför viktigt att det internationella samfundet tydligt markerar det oacceptabla i den israeliska regeringens senaste utspel. Jag har personligen, såväl som i ett gemensamt EU-uttalande, kommenterat utspelet. Inom EU fortsätter mina kolleger och jag att diskutera bosättningarna, det israeliska agerandet i stort och hur det påverkar möjligheten att vända den negativa trenden i den israelisk-palestinska konflikten. Senast skedde det vid det informella utrikesministermötet i Valkenburg den 3@4 september, då vi övervägde olika alternativ till åtgärder att påverka Israel.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.