borttappade eller stulna pass

Skriftlig fråga 2000/01:963 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-03-23
Anmäld
2001-03-27
Besvarad
2001-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga 2000/01:963

av Carina Hägg (s) till justitieminister Thomas Bodström om borttappade eller stulna pass

Vid Rikspolisstyrelsens, RPS, utlänningsnämnd uppger man att ca 30 000 svenska pass försvinner, tappas bort eller blir stulna varje år. RPS har undersökt om det finns någon speciell kategori människor som blir av med sina pass och har kunnat urskilja tre grupper som är särskilt utsatta; tidigare utländska medborgare, unga kvinnor samt gravt kriminella personer. Ett förfalskat pass kostar ca 3 500 dollar, dvs. nästan 35 000 kr på den svarta marknaden. Passförfalskning är således en lukrativ affär. Medan däremot uppklarandeprocenten är låg. Ett annat fenomen som jag vill nämna är s.k. look-alike-pass, pass som lånats ut till personer som liknar passinnehavaren. Mellan 400@500 sådana svenska pass beslagtas varje år vid utländska passkontroller, när bedrägeriförsöket avslöjas.

Frågan är då vad som görs i form av inte minst riktade åtgärder där frekvensen är påfallande hög, för att komma till rätta med nuvarande situation. Det är angeläget att man analyserar frågan med försvunna pass, för att få ett fullgott underlag för kommande åtgärder. Borttappade och/eller försvunna pass kräver betydande utredningsresurser och övrigt administrativt merarbete såväl i Sverige som på våra utlandsmyndigheter.

Min fråga är vilka åtgärder justitieminister Thomas Bodström ämnar vidta för att komma till rätta med frågan om borttappade och/eller stulna pass.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:963 besvarad av

den 30 mars

Svar på fråga 2000/01:963 om borttappade eller stulna pass

Justitieminister Thomas Bodström

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att komma till rätta med frågan om borttappade och/eller stulna pass.

Jag vill inledningsvis klargöra att det är en grundläggande rättighet i en demokrati att medborgarna enkelt kan få tillgång till passhandlingar. Att försvåra den möjligheten eller att på något sätt begränsa antalet pass en medborgare kan få ut är inte förenligt med denna grundsats.

Detta förhållande kan missbrukas av kriminella personer och organisationer. Därför måste polisen upprätthålla sådan kvalitet i gränskontrollen och i sin verksamhet i övrigt att brottsligheten upptäcks.

Rikskriminalpolisen har nyligen undersökt om det finns några gemensamma nämnare för de personer som förlustanmält särskilt många pass. Resultatet från denna undersökning blev emellertid inte riktigt det som Carina Hägg påstår. De gemensamma nämnarna var i stället, på en generaliserad nivå, svenskt medborgarskap sedan födseln, förekomst i brottsregistret och missbruksproblem. Rikskriminalpolisen kommer att fortsätta arbetet på området.

Ett skäl till att ett så stort antal svenska pass stjäls antas vara att de är lätta att förfalska. Sverige införde emellertid 1998 ett nytt pass som är betydligt svårare att förfalska. Det talar för att intresset för svenska pass på sikt bör minska hos de kriminella. Statistiken över antalet stulna pass kommer att visa om så blir fallet.

Carina Hägg tar också upp problematiken med äkta pass som används av någon som oriktigt utger sig för att vara den egentlige passinnehavaren. Denna brottslighet har ökat i takt med att tekniken för framställning av pass utvecklats så att det blir svårare att förfalska pass. En konkret motåtgärd är Sveriges ändrade regler för passfotografier. Passfotografiet ska numera som regel tas något från sidan för att örat ska synas. Örats form har visat sig vara bra för att avgöra om ett fotografi verkligen föreställer den person som visar upp passet.

Gränskontrollen är naturligt nog den viktigaste kontrollpunkten för brottslighet kopplad till användning av pass. Inför inträdet i Schengensamarbetet har Rikspolisstyrelsen genomfört omfattande utbildningsinsatser för personal i gränskontrollen. Dessutom införs utresekontroll vid resa till länder som inte ingår i Schengensamarbetet. Båda åtgärderna ger polisen bättre möjligheter att motverka denna typ av brottslighet.

Genom Schengeninträdet läggs dessutom alla förlustanmälda pass in i ett register, Schengen Information System (SIS), som alla gränskontroller i Schengenländerna har tillgång till. Detta ökar sannolikheten för att passen ska återfinnas eftersom antalet kontrollpunkter ökar.

Det finns för närvarande inga planer från regeringens sida på att vidta några åtgärder beträffande borttappade och/eller stulna pass.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.