Bortforsling av övergivna fordon

Skriftlig fråga 2006/07:727 av Ertsborn, Jan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-23
Anmäld
2007-02-23
Besvarad
2007-02-28
Svar anmält
2007-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 februari

Fråga

2006/07:727 Bortforsling av övergivna fordon

av Jan Ertsborn (fp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Dagligen överges ett stort antal bilar längs våra vägar av olika orsaker. Om polisen inte bedömer att bilen utgör en omedelbar trafikfara blir det Vägverkets sak att finna bilens ägare och förmå denne att ta hand om bilen. Detta tar lång tid och ofta får man ändå inte tag på någon ägare. Bilen kan vara stulen eller bara lämnad av någon som inte är registrerad ägare.

Under tiden som bilen står uppställd utmed vägen leder detta ofta till att andra bilister stannar för att se om det har skett en olycka eller om man kan hjälpa till på något sätt. Det är alltså inte enbart den övergivna bilen i sig som kan orsaka en olycka utan allt som händer runt omkring denna. Inte minst gäller detta på motorvägar där det råder stoppförbud.

I december i fjol inträffade ånyo en tragisk dödsolycka på E 6 mellan Laholm och Halmstad, då en person körde in i en stillastående, övergiven bil. Mannen klev ur och blev då påkörd av en tredje bil. Och ett par månader senare var det dags igen. E 6:an norr om Varberg blockerades under tolv timmar efter seriekrock där ett antal bilar körde in i en mörklagd, uppställd långtradare.

I synnerhet längsmed våra motorvägar är en övergiven bil en alltför stor fara i sig och måste därför kunna forslas bort omgående. Först därefter vidtas utredning om varför bilen har övergivits och vem som är dess rätte ägare. Nuvarande lagstiftning räcker inte till för att vidta sådana åtgärder.

Vad avser statsrådet att vidta för ändringar i lagstiftningen så att myndigheterna inte bara ges rätt att omedelbart omhänderta övergivna fordon utan även skyldighet att göra detta?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:727 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 28 februari

Svar på fråga

2006/07:727 Bortforsling av övergivna fordon

Statsrådet Åsa Torstensson

Jan Ertsborn har frågat mig vad jag avser att vidta för förändringar i lagstiftningen så att myndigheterna inte bara ges rätt att omedelbart omhänderta övergivna fordon utan även skyldighet att göra så.

Jag vill till att börja med klargöra att jag delar Jan Ertsborns åsikt att övergivna bilar efter våra vägar i flera fall kan utgöra en fara för andra trafikanter.

Enligt trafikförordningen (1998:1276) så åligger det föraren, när ett fordon på grund av olyckshändelse, motorfel eller liknande orsak blivit stående på en plats där det inte får stannas eller parkeras, se till att det snarast flyttas till en lämplig plats. Vidare följer av 2 § förordningen (1982:198) om flyttning av fordon i vissa fall att ett fordon får flyttas bland annat om det är uppställt på en sådan plats eller på ett sådant sätt att fara uppstår eller trafiken onödigtvis hindras eller störs eller om det är uppställt i strid mot föreskrifter om stannande och parkering och det finns stor risk för att fara uppstår. Beslut om flyttning fattas av polismyndigheten, kommunal myndighet eller Vägverkets region.

De myndigheter som således har möjlighet att fatta beslut om flyttning av ett fordon har också en allmän plikt att inom sitt respektive område se till att trafiksäkerheten och framkomligheten upprätthålls på väg- och gatunätet. Enligt min mening har de således inte bara fulla befogenheter utan också skyldighet att forsla bort bilar som övergivits och utgör en fara efter våra vägar. Att mer i detalj reglera just denna skyldighet anser jag varken behövligt eller lämpligt.

Vägverket utarbetade sommaren 2006 riktlinjer för flyttning av fordon. Jag har underrättats om att riktlinjerna ska följas upp och utvärderas under 2007. De mycket preliminära synpunkter från verkets regioner som hittills framkommit pekar på att den nuvarande lagstiftningen i huvudsak fungerar väl men att vissa problem finns med fordon som varit inblandade i olyckor och därför inte skulle anses uppställda i lagens mening och således inte omfattas av lagstiftningen. Jag kommer att ta del av Vägverkets uppföljning med intresse.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.