bordtennis-VM

Skriftlig fråga 1998/99:433 av Samuelsson, Marianne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-03-08
Anmäld
1999-03-16
Besvarad
1999-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:433 av Marianne Samuelsson (mp) till utrikesministern om bordtennis-VM

den 8 mars

 

Bordtennis-VM planeras att hållas i Belgrad i vår. I ett område som präglas av stor politisk oro skall idrottsmän och -kvinnor från hela världen spela pingis. Detta är anmärkningsvärt; legitimeras inte president Milosovic handlingar genom att detta internationella idrottsevenemang hålls i ett land som konstant försvårar rimliga uppgörelser i Balkanområdet och på goda grunder misstänks för etnisk rensning?

Sverige har tidigare stoppat idrottsevenemang i ett icke-demokratiskt land som tydligt kränker de mänskliga rättigheterna. Under 70-talet gick vårt land i spetsen för att stoppa evenemang i Grekland, med argumentet att en militärjunta styrde landet.

Förutom att idrottare riskerar sin säkerhet är detta ett tillfälle att starkt ifrågasätta på vilken sida den internationella majoriteten ställer sig i denna nu upptrappade konflikt.

Med hänvisning till ovanstående är min fråga till utrikesministern följande:

 

Avser Anna Lindh att agera för att VM i bordtennis skall spelas i annat land?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:433 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:433 om bordtennis-VM
    Utrikesminister Anna Lindh

den 17 mars

 

Marianne Samuelsson har frågat mig om jag avser att agera för att VM i bordtennis skall spelas i annat land än Förbundsrepubliken Jugoslavien (FRJ).

Låt mig först konstatera att jag delar Marianne Samuelssons uppfattning att situationen i FRJ ger anledning till stor oro. Situationen i provinsen Kosovo är ytterst alarmerande. Såsom statschef i FRJ bär president Milosevic ett stort ansvar för att en varaktig lösning på Kosovokonflikten uppnås. Sverige stöder fullt ut Kontaktgruppens fredsansträngningar och de nu pågående fredssamtalen i Paris. Vi uppmanar ledningen i Belgrad och kosovoalbanerna att lösa konflikten med politiska medel. Våldshandlingar från båda sidor måste fördömas. Det finns inget alternativ till en fredlig politisk uppgörelse.

Jag föreslog, vid gångna helgens informella möte med EU:s utrikesministrar, att EU-länderna skulle överväga att införa en idrottsbojkott mot FRJ och specifikt att de skulle rekommendera sina nationella bordtennisförbund att verka för att ompröva beslutet var bordtennis-VM skall äga rum, om inte president Milosevic accepterar ett avtal under fredssamtalen. Ett sådant tillvägagångssätt skulle kunna sätta ytterligare politisk press på Belgradregeringen. För att en idrottsbojkott av detta slag skall vara effektiv krävs att hela EU står bakom. Under dessa omständigheter tror jag att en bojkott skulle kunna bidra till att stärka det internationella samfundets påtryckningar på Belgrad.

Låt mig avslutningsvis säga att säkerheten för bordtennisspelarna givetvis också är en viktig fråga. Berörda myndigheter i FRJ förväntas bära ansvar för denna på ett korrekt sätt. För närvarande avråder UD från besök i Kosovo, om de inte är nödvändiga av yrkesmässiga skäl. För övriga FRJ finns inga reseråd.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.