bordellbesök vid örlogsbesök utomlands

Skriftlig fråga 2000/01:896 av Jóhannesson, Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-03-14
Anmäld
2001-03-20
Besvarad
2001-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 mars

Fråga 2000/01:896

av Berit Jóhannesson (v) till försvarsminister Björn von Sydow om bordellbesök vid örlogsbesök utomlands

I slutet av förra året blev det känt att marinen hade gått på bordell i Kiel i samband med en Natoövning sommaren 2000. Med anledning av detta frågade jag då er vilka åtgärder ni avsåg vidtaga för att värnpliktiga och befäl inte ska bryta mot svensk lagstiftning, sexköparlagen, utomlands. Ni svarade då att ett sådant beteende är oacceptabelt och att ni skulle hålla er informerad om Försvarsmaktens åtgärder.

Nu har det framkommit att marinen inte kommer att undersöka närmare vilka befäl som uppmanade de värnpliktiga från Karlskrona att gå på bordell. Däremot säger man från Försvarsmaktens håll att man ska vidtaga åtgärder för att liknande händelser inte ska upprepas i framtiden. Enligt generalinspektör Torsten Lind visar marinens egen utredning att informationen om försvarets policy inte varit tillräckligt tydlig. Allt detta enligt ett TT-meddelande från den 11 mars 2001.

Min fråga till ministern är:

Vilka åtgärder avser försvarsministern vidtaga för att liknande händelser inte ska upprepas i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:896 besvarad av

den 28 mars

Svar på fråga 2000/01:896 om bordellbesök vid örlogsbesök utomlands

Försvarsminister Björn von Sydow

Berit Jóhannesson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att händelserna vid marinens besök i Kiel förra året, så som de beskrivs i nr 17/18 av tidningen Värnpliktsnytt, inte ska upprepas i framtiden.

Jag har i tidigare frågesvar (2000/01:459 den 20 december 2000) anfört att ett sådant beteende som redovisas i Värnpliktsnytt är oacceptabelt. Jag har därefter hållit mig informerad om Försvarsmaktens utredning och förslag till åtgärder.

Försvarsmaktens undersökning (den 8 mars 2001) visar att det inte har förekommit att befäl uppmuntrat totalförsvarspliktiga att köpa sexuella tjänster. Undersökningen visar i stället att det är något eller några befäl som av några totalförsvarspliktiga uppfattats som om de uppmuntrade till besök vid sexklubbar. Det ska inte ha skett generellt i förbandet på det sätt artikeln i Värnpliktsnytt ger uttryck för.

Inom åklagarmyndigheten i Malmö har på eget initiativ utretts om något brott eventuellt begåtts. Åklagaren har inte funnit att något visar på det och därmed lagt ned förundersökningen.

Jag har tagit del av Försvarsmaktens förslag till åtgärder inför örlogsbesök utomlands. Bl.a. ska förbandets policy och riktlinjer inför utlandsbesök utformas klarare och kompletteras med information om lagen om köp av sexuella tjänster. Vidare ska den fast anställda personalen vid flottiljerna utbildas i nämnda policy och riktlinjer. Vid denna utbildning ska det särskilt understrykas det olämpliga i att som anställd uttrycka sig positivt eller skämtsamt om sexklubbar och prostitution m.m.

Jag anser att Försvarsmakten vidtagit lämpliga åtgärder och kommer fortsättningsvis att hålla mig informerad om hur arbetet med genomförandet av dessa åtgärder fortgår.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.