Till innehåll på sidan

Boende för personer med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen

Skriftlig fråga 2019/20:426 av Christina Höj Larsen (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-15
Överlämnad
2019-11-17
Anmäld
2019-11-19
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I måndags, den 11 november, meddelade Migrationsverket att man ändrat sin tolkning av rätten till bistånd enligt lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA) i förhållande till personer som har uppehållstillstånd som inte är bosättningsgrundande. Detta efter en kammarrättsdom från sommaren 2019. Den nya tolkningen innebär att 750 unga personer som har uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen inte får bo kvar i Migrationsverkets boenden. Från den 31 januari 2020 får de beskedet att de har tre dagar på sig att hitta ett eget boende. De blir också av med sin dagersättning.

Ansvaret för boende och försörjning går i stället över till individen. Migrationsverket menar att det också finns möjlighet att ansöka om bistånd från kommunen. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kan dock inte garantera att hela gruppen får tak över huvudet. SKL kritiserar att Migrationsverket grundar sin nya tolkning på en kammarrättsdom och inte har drivit frågan till högsta instans. Man uppmanar också regeringen att se till att lagstiftningen blir tydligare.

Återigen drabbas de ensamkommande av bristande lagstiftning och otydliga regelverk. Det går att ifrågasätta både myndigheters och kommuners agerande, men i slutändan är detta en fråga för regeringen. Gymnasielagen har omfattande brister. Det var uppenbart redan när den presenterades. Trots flera larm om hur människor drabbas av dessa brister, med osäkerhet och stort lidande som följd, har regeringen vägrat agera.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta initiativ för att åtgärda bristerna i gymnasielagen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:426 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2019/20:426 av Christina Höj Larsen (V)
Boende för personer med uppehållstillstånd enligt gymnasielagen

Christina Höj Larsen har frågat mig om jag avser att ta initiativ för att åtgärda bristerna i gymnasielagen.

Utöver att jag generellt är förhindrad att uttala mig i enskilda ärenden som handläggs av myndigheter och domstolar kan följande sägas.

Den 1 juli 2018 infördes nya regler i det s.k. gymnasieregelverket för att en avgränsad grupp ensamkommande unga skulle få en ny möjlighet till uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå. Det stod då klart att de ensamkommande unga som omfattas av förslaget om ny möjlighet till uppehållstillstånd i första hand själva ska ordna sitt boende efter att de har beviljats uppehållstillstånd. Detta framgår tydligt av propositionen Extra ändringsbudget för 2018 – Ny möjlighet till uppehållstillstånd (prop. 2017/18:252) som bl.a. Vänsterpartiet röstade för i riksdagen.

Stockholm den 27 november 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.