böcker till skolelever

Skriftlig fråga 2004/05:1563 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-02
Anmäld
2005-05-09
Besvarad
2005-05-11
Svar anmält
2005-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 maj

Fråga 2004/05:1563

av Christer Nylander (fp) till statsrådet Ibrahim Baylan om böcker till skolelever

Den 23 april 2005 firades världsbokdagen för tionde året. För att uppmärksamma detta fick alla Sveriges skolelever i årskurs 4 boken Det gula mysteriet. Bokgåvan möjliggjordes genom ett samarbete mellan flera olika parter, däribland myndigheten för skolutveckling.

All läsning är bra läsning. Därför är det mycket bra att skolelever fick boken. Att utveckla sin läsning är viktigt både för att lära sig bättre i skolan, utvecklas som person och för att kunna ta del i demokratin. Det behövs fler böcker i skolan, inte färre. Därför är det bekymmersamt att det finns krafter, som till exempel regeringens samarbetsparti Vänsterpartiet, som försöker stoppa liknande initiativ i framtiden.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att uppmuntra satsningar liknande den som Myndigheten för skolutveckling och andra aktörer gjorde i samband med världsbokdagen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1563 besvarad av

den 11 maj

Svar på fråga 2004/05:1563 om böcker till skolelever

Statsrådet Ibrahim Baylan

Christer Nylander har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att uppmuntra satsningar liknande den som Myndigheten för skolutveckling och andra aktörer gjorde i samband med världsbokdagen.

Jag har i flera olika sammanhang pekat på vikten av att skolan ska lära barn läsa och skriva samt värna om elevernas läs- och skrivförmåga. Jag har också tidigare aviserat insatser för att stimulera skolorna att använda skolbiblioteken samt verka för att det i klassrummen ska finnas klassuppsättningar av god skönlitteratur.

För att detta ska bli verklighet behövs olika former av lokala och nationella initiativ. Jag är därför i grunden positiv till samarbete och samverkan mellan myndigheter och näringsliv som syftar till att stödja skolan på olika sätt och ser gärna fler liknande initiativ på detta och andra områden.

Mot bakgrund av händelsen kring utdelning av boken Det gula mysteriet på årets världsbokdag måste jag dock konstatera att samverkan av denna typ inte är helt okomplicerad. I läroplanen betonas på flera ställen vikten av samverkan med arbetsliv och närsamhälle som förutsättning för en utbildning av hög kvalitet. Av grundläggande bestämmelser i skollagen och läroplanen framgår emellertid också att utbildningen ska vara saklig och allsidig och att eleverna inte ska utsättas för ensidig påverkan för viss åskådning.

Samverkan mellan myndigheter och näringsliv är en komplicerad fråga som föranleder såväl etiska som juridiska överväganden. Myndigheter måste därför i insatser och aktiviteter som bygger på samverkan vara objektiva och opartiska samt beakta de regler som gäller för myndigheternas verksamhet. Det innebär bland annat att försiktighet måste iakttas då myndigheter deltar i samverkansprojekt där till exempel sponsring förekommer i någon form.

Jag kommer, som jag nämnt i andra sammanhang, att noga följa utvecklingen på detta område men ser för närvarande inget behov av att vidta några särskilda åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.