Till innehåll på sidan

Blockaden av det politiska systemet i Nordirland

Skriftlig fråga 2022/23:787 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-06-14
Överlämnad
2023-06-14
Anmäld
2023-06-15
Svarsdatum
2023-06-21
Sista svarsdatum
2023-06-21
Besvarad
2023-06-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Den 18 maj gick Nordirland till lokalval. Den stora segraren var Sinn Féin, som därmed blev det största partiet på lokal nivå. Det är en tydlig seger för partiet som också skördade framgångar förra året när man blev störst i valet till Nordirlands regionala parlament. Det har förändrat den politiska dynamiken i Nordirland.

Sedan förra året har The Democratic Unionist Party (DUP) blockerat såväl regeringsarbetet som det regionala parlamentet Stormont i protest mot de nya handelsreglerna mellan Storbritannien och EU efter brexit. Blockaden innebär också att den blivande försteministern Michelle ONeill inte kan tillträda.

Valresultatet kan inte annat än ses som en tydlig signal från de nordirländska väljarna att DUP:s blockad av det politiska systemet måste upphöra. Det regionala parlamentet måste få möjlighet att återsamlas.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

På vilket sätt kan ministern inom ramen för EU bidra till politiska lösningar på låsningarna inom det politiska systemet i Nordirland?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:787 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/08792 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:787 av Håkan Svenneling (V)
Blockaden av det politiska systemet i Nordirland

Håkan Svenneling har frågat mig på vilket sätt jag inom ramen för EU kan bidra till politiska lösningar på låsningarna inom det politiska systemet i Nordirland.

EU, under ledning av EU-kommissionen, och den brittiska regeringen kom den 27 februari överens om det s.k. Windsor-ramverket. Det gagnar människor och företag på Nordirland genom att inte minst underlätta för handel mellan Storbritannien och Nordirland utan att tumma på den inre marknadens integritet.

Windsor-ramverket möjliggör för en stabil och säker framtid för Nordirland. Därför har Sverige, som EU-ordförande, skyndsamt agerat för en snabb behandling av rättsakterna som ingår i överenskommelsen i EU. Det är ordförandeskapets förhoppning att överenskommelsen ger förutsättningar för en fungerade regering på Nordirland.

Stockholm den 21 juni 2023

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.