Till innehåll på sidan

biståndsmedel till den palestinska myndigheten

Skriftlig fråga 2003/04:280 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-11-14
Anmäld
2003-11-14
Besvarad
2003-11-19
Svar anmält
2003-11-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 november

Fråga 2003/04:280

av Annelie Enochson (kd) till utrikesminister Laila Freivalds om biståndsmedel till den palestinska myndigheten

I en rapport nyligen från Internationella valutafonden (IMF) kritiseras i skarpa ordalag det palestinska självstyrets finanser, och i synnerhet Yassir Arafat. Enligt IMF-rapporten disponerar Arafat personligen 8 % av den palestinska myndighetens budget.

Enligt TV-bolaget CBS skickar Arafat 100 000 dollar i månaden till sin hustru och dotter i Paris. Enligt BBC förses al-Aqsabrigaderna med 50 000 dollar i månaden för att medlemmarna inte ska ägna sig åt självmordsattentat.

Vad avser utrikesministern att göra för att inte svenska skattemedel i form av biståndpengar till den palestinska myndigheten används till annat än samhällsuppbyggande bistånd?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:280 besvarad av

den 19 november

Svar på frågorna 2003/04:264 om brister inom den palestinska myndigheten och 280 om biståndsmedel till den palestinska myndigheten

Statsrådet Carin Jämtin

Annelie Enochson har frågat utrikesministern vad hon avser att göra för att inte svenska skattemedel i form av biståndspengar till den palestinska myndigheten används till annat än samhällsuppbyggande bistånd. Tuve Skånberg har frågat utrikesministern om hon avser att frysa det svenska biståndet till samma myndighet i avvaktan på att en revision ingående granskar de brister som Internationella valutafonden rapporterat om. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.

Låt mig inleda med att säga att den svenska regeringen ser mycket allvarligt på korruption och anklagelser om korruption. Inte minst gäller detta i samband med svenska biståndsinsatser. Jag vill också informera om att det inte har utgått något bilateralt svenskt direkt budgetstöd till den palestinska myndigheten. Det svenska utvecklingssamarbetet med palestinierna har en annan inriktning där huvudmålsättningen är att främja fredsprocessen mellan israeler och palestinier. Detta görs genom stöd till social och ekonomisk utveckling, inbegripet ett omfattande humanitärt stöd till det palestinska folket som i dag lider av den spända situationen.

Ett annat syfte är att stödja uppbyggnaden av en fungerande demokratisk rättsstat och ett levande och aktivt civilt samhälle. Varje fredsprocess behöver minst två parter, och den palestinska myndigheten måste fungera för att förhandlingarna ska kunna fortsätta. Den palestinska myndigheten utgör också en förutsättning för slutmålet i form av en demokratisk palestinsk rättsstat. Regeringen har därför beslutat att bemyndiga Sida att ingå samarbetsavtal med PLO för de palestinska områdena. Inom ramen för samarbetsavtalet träffas överenskommelser för varje enskilt projekt. Biståndet betalas ut för korta perioder. Inför varje ny period krävs återrapportering och redovisning.

I ett kapitel av den rapport från Internationella valutafonden som jag förmodar att Tuve Skånberg och Annelie Enochson hänvisar till ges en historisk bakgrundsbeskrivning av den situation och de brister som den palestinske nuvarande finansministern Fayyad hade att ta över i juni 2002. Därefter har omfattande reformer genomförts. Bland annat framhåller rapporten det nuvarande redovisningssystemet under Fayyads ledning som ett lyckat exempel. Dessa reformer välkomnas av såväl Internationella valutafonden som den svenska regeringen.

För svenskt vidkommande är det Sida som följer upp och kontrollerar insatserna i enlighet med de strikta krav som gäller för hanteringen av biståndsinsatser. Jag har stort förtroende för Sidas krav för redovisning och hanteringen av biståndet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.