biståndet till Zimbabwes parlament

Skriftlig fråga 2002/03:338 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-12-18
Anmäld
2002-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-01-09
Svar anmält
2003-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 december

Fråga 2002/03:338

av Carina Hägg (s) till statsrådet Jan O Karlsson om biståndet till Zimbabwes parlament

Zimbabwes kris är påtaglig liksom president Mugabes ansvar för situationen. Även talmannen i Zimbabwes parlament Emmerson Mnagagwa står på EU:s sanktionslista. Men talmannens ansvar för övergrepp, våldtäkter och mord i Matabeleland har aldrig prövats. Det förflutna börjar nu komma i kapp de ansvariga för tragedierna i Matabeleland. Vi måste sträva efter en stor öppenhet vid rapporteringen till Sverige om dessa tragedier och dra de politiska slutsatserna av rapporterna.

De svältande i Zimbabwe behöver katastrofbistånd. Sverige stöder samarbete med politiker, NGO:er och kyrkor. En del av dem utgör förutsättningen för att nå ut till de hårdast drabbade. Men jag står inte bakom politiken att ge bistånd till Zimbabwes parlament under nuvarande omständigheter. Däremot välkomnar jag kontakter med enskilda parlamentariker. Sådana kontakter är än mer angelägna i dagens situation.

Jag vill fråga biståndsministern om han avser att verka för ett stopp beträffande det svenska biståndet till Zimbabwes parlament.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:338 besvarad av

den 9 januari

Svar på fråga 2002/03:338 om biståndet till Zimbabwes parlament

Statsrådet Jan O Karlsson

Carina Hägg har frågat mig huruvida jag avser att verka för ett stopp beträffande det svenska biståndet till Zimbabwes parlament.

Det politiska, ekonomiska och sociala sönderfallet i Zimbabwe fortsätter. Zimbabwe kännetecknas av ett politiskt förtryck där opposition, medier och enskilda organisationer förföljs. Sverige avbröt redan i början av år 2001 som första EU-land det bilaterala utvecklingssamarbetet med Zimbabwes regering. Sverige har fortsatt sitt samarbete med det civila samhället och särskilt prioriterat insatser till stöd för att främja demokrati och mänskliga rättigheter. Därutöver lämnas bistånd i arbetet mot hiv/aids samt för humanitära ändamål.

Det svenska stödet till Zimbabwes parlament ingår som en del i att främja demokrati och mänskliga rättigheter. Stödet syftar till att stärka parlamentets ställning samt till att främja en dialog i det politiska livet mellan de olika partierna. De allmänna valen år 2000 innebar att inte bara Zanu-PF utan även oppositionspartiet Movement for Democratic Change är väl representerat i parlamentet. I ett repressivt politiskt klimat utgör parlamentet ett viktigt forum där oppositionella röster kan göra sig gällande.

Stödet består dels av ett informationsprojekt som kartlägger sociala och ekonomiska förhållanden, såsom antal skolor och sjukhus, i de olika valkretsarna. Databasen syftar till att öka kunskapen hos parlamentarikerna om situationen i de olika valkretsarna. Databasen är uppbyggd som en karta över Zimbabwe där de olika ledamöterna kan gå in och klicka på sin region. Denna information bedöms vara särskilt värdefull för de parlamentsledamöter vilka har begränsade möjligheter att få tillgång till annan information, och som dessutom ibland hindras att resa fritt i sina valkretsar. Avsikten är att databasen även ska göras tillgänglig för allmänheten.

Debatterna i parlamentet nedtecknas ord för ord och publiceras sedan i Hansard, vilket kan sägas motsvara det svenska riksdagstrycket. Hansard är en unik källa till förstahandsinformation om olika parlamentsledamöters ståndpunkter och uppfattningar. Det svenska stödet ska användas till att förbättra tryckning och distribution av Hansard. Bidraget vad avser denna del av stödet väntas bli utbetalt i början av år 2003.

Möjligheterna till en fri politisk debatt är i dag kraftigt beskurna i Zimbabwe. En repressiv lagstiftning, förföljelse av oliktänkande och ett till stor del regeringstyrt medie, gör parlamentet till ett andningshål för olika politiska uppfattningar, inklusive att kunna påtala missförhållanden i landet. Parlamentet är den institution där regeringspartiet Zanu-PF och oppositionspartiet Movement for Democratic Change möts och debatterar.

Det svenska stödet till parlamentet syftar till att underlätta debatt och förslag om förhållanden i landet och till att allmänheten ska kunna ta del av detta politiska arbete. Jag menar att ett sådant stöd är i linje med våra ansträngningar att främja en demokratisk utveckling i Zimbabwe.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.