Biståndet till Ryssland

Skriftlig fråga 2008/09:96 av Härstedt, Kent (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-16
Anmäld
2008-10-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-10-24
Svar anmält
2008-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 oktober

Fråga

2008/09:96 Biståndet till Ryssland

av Kent Härstedt (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Den borgerliga regeringen snabbade på utfasningen av biståndet till Ryssland, inklusive stödet till arbete för demokrati och mänskliga rättigheter, trots att situationen i Ryssland just vad gäller demokrati är allvarligare än på länge.

I ett replikskifte i riksdagen den 2 september medgav utrikesministern att denna neddragning på demokratibistånd till Ryssland varit olycklig och att det framöver kommer ”att finnas ett sådant stöd” samt att vi som kritiserat detta kommer att bli mindre missnöjda. Någon ökning av demokratistödet till Ryssland går dock inte att utläsa i regeringens budget för 2009.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder hon har för avsikt att vidta för att öka demokratibiståndet till Ryssland.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:96 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 24 oktober

Svar på fråga

2008/09:96 Biståndet till Ryssland

Utrikesminister Carl Bildt

Kent Härstedt har frågat statsrådet Gunilla Carlsson vilka åtgärder hon har för avsikt att vidta för att öka demokratibiståndet till Ryssland. Frågan har överlämnats till mig.

Utfasningen av det svenska biståndssamarbetet med Ryssland sker mot bakgrund av landets starka tillväxt och minskande fattigdom. Landet är inte Dac-fähigt, vilket betyder att pengar som går till Ryssland inte får klassas som bistånd i enlighet med OECD:s biståndskommitté Dacs regler.

Samtidigt har utvecklingen när det gäller mänskliga rättigheter i Ryssland i vissa avseenden avstannat eller rentav gått bakåt på senare år. Trots utfasningen av biståndssamarbetet med Ryssland anser regeringen att det är av stor vikt att fortsätta att stödja demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland. Regeringen har därför beslutat att ett årligt stöd på 10 miljoner kronor till ryska organisationer för mänskliga rättigheter ska finnas kvar. Detta stöd finansieras från och med 2008 från ett annat utgiftsområde än från biståndet.

Vi planerar också ett stöd till verksamheten vid Moscow School of Political Studies. Detta kommer att presenteras i tilläggsbudgeten våren 2009. Stödet syftar till att stärka demokratiska institutioner och civilsamhället i Ryssland.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.