Till innehåll på sidan

Bistånd till trans- och intersexorganisationer

Skriftlig fråga 2017/18:548 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-22
Överlämnad
2017-12-27
Besvarad
2018-01-10
Sista svarsdatum
2018-01-10
Svarsdatum
2018-01-10
Anmäld
2018-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Enligt Sveriges policyramverk för utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd (skrivelse 2016/17:60) framgår det att regeringen anser att hbtq-personer är en särskilt utsatt grupp som behöver extra stöd. Det är ett väldigt viktigt ställningstagande när flertalet länder diskriminerar hbtq-personers rättigheter. Som framgår av policyramverket är hbtq-personer en grupp som ofta utsätts särskilt i konfliktrelationer och följaktligen behöver uppmärksammas särskilt ur ett svenskt biståndsperspektiv.

Jag träffade nyligen företrädare för Intersex Human Rights Fund, Global Action for Trans Equality med flera, som nyligen gjort en undersökning hos sina medlemsorganisationer världen över. Den påvisar att det finns stora finansieringsskillnader inom hbtqi-rörelsen. Intersex- och transorganisationer får in princip inget direkt bilateralt bistånd från regeringar. Även när större hbtq-organisationer får bistånd lämnas en mycket liten del till trans- och intersexrörelsen. Ifall Sverige menar allvar med det antagna policyramverket behöver biståndet fördelas på ett mer rättvist sätt mellan hbtqi-organisationerna. Även när en större paraplyorganisation får medel från Sverige bör det framgå att transpersoner inte får glömmas bort. Sverige har alltid varit ett föredöme inom dessa frågor och behöver följaktligen även driva denna fråga inom EU för att genomföra ett normskifte kring hur länder ser på transpersoner.

Mot bakgrund av det som anförts vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin följande:

 

Hur avser statsrådet att agera för att trans- och intersexorganisationer ska få direkt bilateralt stöd och indirekt stöd via paraplyorganisationer?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:548 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:548 av Birgitta Ohlsson (L)
Bistånd till trans- och intersexorganisationer

Birgitta Ohlsson har frågat mig hur regeringen avser agera för att organisationer som arbetar specifikt med frågor som rör trans- och intersexuella personers rättigheter ska få direkt bilateralt stöd och indirekt stöd via paraplyorganisationer.

Sverige är idag en viktig aktör i det internationella utvecklingssamarbetet för hbtq-personers fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna och verkar på global-, regional- och lokalnivå. Sverige har genom Sida gett stöd för att stärka hbtq-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna sedan 2006. Svenskt bistånd syftar till att bidra till stärkt kapacitet hos hbtq-rörelsen, ökad kunskap om hbtq-personers situation världen över, samt påverka lagar, policyer och praxis på global och lokal nivå till fördel för hbtq-personers rättigheter. Sverige stödjer idag flera globala och regionala hbtq-organisationer, även med bas i Sverige.

Den diskriminering intersex- och transpersoner utsätts för har på senare tid alltmer uppmärksammats inom utvecklingssamarbetet. Många organisationer arbetar redan aktivt med att inkludera och stödja intersex- och transorganisationer och personer genom sina program. I dialog med samarbetspartners poängterar vi vikten av att intersex- och transorganisationer och personer inkluderas i biståndsinsatser.

Men situationen fordrar nytänkande. Biståndet till hbtq-personer kräver stor försiktighet så att människors säkerhet inte förvärras eller bidrar till ett bakslag.

För att ytterligare vässa arbetet och satsa på en genomgripande kompetenshöjning på ambassaderna har jag därför tagit initiativ till en särskilt hbtq-utbildning. Utbildningen som har tagits fram i samarbete med bl.a. RFSL lanserades den 17 maj 2017 på internationella IDAHOT-dagen (International day against homophobia, transphobia and bifobia IDAHO/IDAHOT). För att nå våra lokalanställda ute på ambassaderna översätts utbildningen just nu också till engelska. Målet är att de som arbetar inom utrikesförvaltningen har relevant kompetens så att Sverige i sitt arbete runt om i världen stödjer hbtq-frågorna på det sätt som ger bäst genomslag.

Regeringen beslutade den 13 december 2017 om en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete avseende arbetet med de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer för åren 2018–2022. Strategin ger en god möjlighet för Sverige att fortsätta arbetet med att stärka rättigheter för och minskad diskriminering av hbtq-personer. Strategin fastställer att Sveriges utvecklingssamarbete ska synliggöra diskriminerade, exkluderade och marginaliserade individer och grupper för varje insats. I linje med detta, avser regeringen att under 2018 fortsätta att betona vikten av inkludering av stöd till intersex- och transorganisationer och personer genom dialog i biståndet.

Stockholm den 10 januari 2018

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.