Bistånd till Tanzania

Skriftlig fråga 2018/19:45 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-28
Överlämnad
2019-01-28
Anmäld
2019-01-30
Svarsdatum
2019-02-06
Sista svarsdatum
2019-02-06
Besvarad
2019-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Hösten 2018 blev det känt att den homofoba regeringen i Tanzania ertappats med att dels uppmana allmänheten till att rapportera homosexuella till myndigheterna, dels ha inrättat en specialgrupp i syfte att jaga dessa personer, främst genom att med bilder och videor från sociala medier kunna identifiera homosexuella. Det är redan sedan tidigare förbjudet med homosexualitet i landet (homosexualitet kan ge upp till 30 års fängelse), och beslutsfattare har under en längre tid använt sig av grovt nedsättande uttryck mot homosexuella, vilket säkerligen också är ett skäl till att homofobin ökat dramatiskt.

Som följd av rapporteringen under hösten 2018 valde bland annat den danska regeringen att frysa delar av sitt bistånd till Tanzania. Utrikesminister Margot Wallström har kommenterat uppgifterna med att det är fruktansvärt och oacceptabelt att hbt-personer jagas och förföljs och att det kan få konsekvenser för det svenska biståndet.

Under 2017 fick Tanzania över 1,1 miljarder svenska kronor i bistånd, vilket motsvarade 0,26 procent av landets bni. Det är det enskilt största mottagarlandet av svenskt bilateralt bistånd. Sedan tidigare har Sverige fryst bistånd till landet, dock av andra skäl. Under 2010 frystes utbetalningar på 135 miljoner kronor då Tanzania inte klarade att uppfylla villkor om bland annat kamp mot korruption, reformer av det finansiella system och den större mediefriheten. Under 2014 frystes bistånd på 425 miljoner kronor efter en uppdagad korruptionshärva.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Avser Sverige att frysa biståndet till Tanzania med anledning av den statssanktionerade jakten på homosexuella, och hur avser man i övrigt att arbeta för att ställa krav på landet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:45 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:45 av Markus Wiechel (SD)
Bistånd till Tanzania

Markus Wiechel har frågat mig om Sverige avser att frysa biståndet till Tanzania med anledning av ”den statssanktionerade jakten på homosexuella” och hur vi avser i övrigt att arbeta för att ställa krav på landet.

Situationen för hbtq-personer i Tanzania uppmärksammades i svenska och internationella media efter ett utspel från guvernören i Dar es Salaam om att han tillsatt en kommitté som skulle kartlägga, arrestera och lagföra homosexuella och prostituerade.

Situationen vad gäller medborgerliga och politiska rättigheter har de senaste åren utvecklats i en negativ riktning i Tanzania samtidigt som det demokratiska utrymmet krympt och företagsklimatet försämrats. Lagstiftningen blir alltmer repressiv vilket riskerar att få långvariga konsekvenser för såväl medier, politiska partier som civilsamhället.

Regeringen ser med stor oro på denna utveckling. Skyddet och främjandet av mänskliga rättigheter och demokrati är en av de huvudsakliga prioriteringarna i svensk utrikespolitik. Det inkluderar rätten att inte bli diskriminerad på grund av sexuell läggning eller könsidentitet eller utsättas för våld och hot om våld. Mot bakgrund av den negativa utvecklingen i Tanzania har utvecklingssamarbetet delvis lagts om med ett utökat stöd till organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter och ett stärkt stöd till MR-försvarare. Sida har med anledning av den negativa utvecklingen beslutat att avvakta med en utbetalning avseende ett resultatbaserat stöd till tanzaniska finansdepartementet.

Vi har noterat att den tanzaniska regeringen tagit avstånd från guvernörens uttalande och understrukit att Tanzania kommer att efterleva de åtaganden man ingått enligt internationella konventioner om de mänskliga rättigheterna. Sverige fortsätter dock följa utvecklingen noga och ställa krav på att Tanzania efterlever dessa åtaganden.

Inom ramen för samtliga samarbetsområden arbetar Sverige systematiskt för att motverka den negativa utvecklingen och att stödja förändringsaktörer i Tanzania. Detta görs inte bara genom nya insatser, utan även genom att arbeta med regionalt och globalt påverkansarbete, dialog och nätverkande.

Regeringen kommer fortsätta att tydligt framföra till företrädare för den tanzaniska regeringen vår oro för utvecklingen. Vi ser nu över utvecklingssamarbetet med Tanzania, i dialog med relevanta aktörer för att se hur vi bäst bidrar till en positiv utveckling för den tanzaniska befolkningen. Samtidigt deltar vi i en strategisk översyn av de samlade relationerna mellan EU och Tanzania. Sverige ska fortsätta att på alla nivåer och i alla fora stå upp för att mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer inte bara respekteras utan även främjas.

Stockholm den 6 februari 2019

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.