bistånd till korttidsvistelse

Skriftlig fråga 2002/03:1130 av Andersson, Magdalena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-13
Anmäld
2003-06-13
Besvarad
2003-06-27
Svar anmält
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga 2002/03:1130

av Magdalena Andersson (m) till statsrådet Berit Andnor om bistånd till korttidsvistelse

I fråga 2002/03:1022 om tolkningen av LSS svarar Berit Andnor att hon inte uppmärksammats på att tolkningen om bistånd till korttidsvistelse skapat problem, och lämnar därmed frågan. Att frågan hänvisade till oenighet i kammarrättsdomar var tydligen inte tillfyllest. Det finns därför skäl att följa upp frågan med några sakuppgifter.

Det finns skiljaktiga domar i olika kammarrätter. Bland annat kan mål nr 7215-1996 Kammarrätten i Göteborg respektive mål 2737-1999 Kammarrätten Jönköping studeras.

Förutom dessa kan nämnas en skrift från Kommunförbundet Stockholms län beträffande olika domar, där det hänvisas till ett rättsfall om korttidsvistelse från Kammarrätten i Stockholm (redovisas i publikation 3/2002) och där det slås fast att det för rätt till korttidsvistelse ska föreligga två rekvisit, det vill säga samma ställningstagande som Kammarrätten i Göteborg.

Med andra ord @ det finns olika domslut och olika tolkningar av rätten till bistånd till korttidsvistelse. Räcker det med ett rekvisit eller krävs båda? Utfallet för den enskilde blir därmed olika, beroende på vilket område man bor i och vilken kammarrätt som behandlar ett eventuellt överklagande. Självklart ger det en osäkerhet och en tveksamhet till om "likhet inför lagen" verkligen gäller.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att komma till rätta med detta, för de funktionshindrade, besvärande faktum?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1130 besvarad av

den 27 juni

Svar på fråga 2002/03:1130 om bistånd till korttidsvistelse

Statsrådet Berit Andnor

Magdalena Andersson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att komma till rätta med att det finns olika domslut och olika tolkningar av rätten till bistånd till korttidsvistelse.

Magdalena Andersson fick svar på en likartad fråga den 4 juni. Jag upplyste då om att det ingår i Socialstyrelsens uppdrag att rapportera väsentliga förändringar och problem inom området och att jag inte tidigare hade blivit uppmärksammad på detta. Nu har Magdalena Andersson kompletterat sin fråga med att ange vilka domar som hon tidigare avsåg.

Det är olyckligt att kammarrätterna har kommit fram till olika domslut i likartade fall. Det som är viktigt att notera är dock att det ännu inte går att tala om en fast domstolspraxis avseende tolkningen av rätten till korttidsvistelse enligt LSS eftersom saken inte är prövad i högsta instans. Kammarrättsdomar kan överklagas till Regeringsrätten vars domar blir prejudicerande.

Jag avser således att avvakta ett sådant avgörande och avser dessförinnan inte att vidta några åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.