bistånd och arbetsmarknadspolitik

Skriftlig fråga 2004/05:1435 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-04-18
Anmäld
2005-04-19
Besvarad
2005-04-27
Svar anmält
2005-04-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 april

Fråga 2004/05:1435

av Birgitta Ohlsson (fp) till statsrådet Carin Jämtin om bistånd och arbetsmarknadspolitik

I mars aviserades att regeringens utredare Jan Bergqvist vill flytta ytterligare 30 Sida-tjänster till Gotland utöver den Sida-enhet med 20 tjänster som redan planeras där. Denna flytt har hårt kritiserats av biståndsorganet Sida.

Totalt kommer Sida-flytten till Gotland att kosta 22 miljoner kronor. Dessa pengar tas ur biståndsanslaget som riksdagen beslutat ska inrikta sig på att bekämpa fattigdom och främja demokrati i fattiga länder @ inte att satsas på svenskt jobbskapande eller regionalpolitiska åtgärder. Dessa 22 miljoner kronor skulle i stället kunna användas till följande:

  • 550 000 filtar,
  • 220 000 människor skulle kunna få matpaket som räcker en månad,
  • 22 000 tält som vardera rymmer en familj på fem personer samt
  • otaliga demokratiprojekt i diktaturstater med mera.

På vilket sätt, enligt statsrådets bedömning, bidrar Gotlandsflytten till att nå svenska biståndsmål?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1435 besvarad av

den 27 april

Svar på frågorna 2004/05:1435 om bistånd och arbetsmarknadspolitik och 1441 om att svensk regionalpolitik prioriteras framför effektiv biståndspolitik

Statsrådet Carin Jämtin

Birgitta Ohlsson har frågat mig på vilket sätt Gotlandsflytten bidrar till att nå svenska biståndsmål. Ewa Björling har frågat mig om utlokaliseringen gynnar en effektiv biståndspolitik. Jag har valt att besvara båda frågorna i ett sammanhang.

Regeringen har sedan tidigare fattat beslut om Sidas nya profilenhet i Visby för samarbete runt Östersjön. Verksamheten inleds den 1 juli i år och ska på sikt sysselsätta ett tjugotal personer. Visbyenheten ska främja ett fördjupat samarbete mellan organisationer, institutioner och kommuner runt Östersjön. Samarbetet ska utformas så att det är till nytta för både svenska och utländska parter. Verksamheten är inte biståndsfinansierad.

Regeringen har beslutat att ge Sida i uppdrag att förlägga motsvarande 30 befintliga årsarbetskrafter till Gotland. Etableringen ska preliminärt påbörjas 2006. En analys ska göras för att utreda vilka befintliga tjänster som är lämpligast att utlokalisera.

Med början 2006 ska dessutom ytterligare tre verksamheter börja utvecklas i Visby: ett vänortscentrum, Sidastipendieverksamhet inom Internationella Programkontoret (efter översyn av IPK) samt ett institut för lärande om hållbar utveckling. Dessa tre verksamheter ska, när de är fullt utbyggda 2008, ha ca 30 tjänster.

Sida har sedan länge ett väl utvecklat samarbete med mer än 100 statliga myndigheter vilka spelar en betydelsefull roll i utvecklingssamarbetet.

Östersjösamarbetet har ett vänortssamarbete och så kallad twinning har bedrivits mellan svenska städer och kommuner och orter i Central- och Österuropa. Erfarenheterna är goda av detta samarbete. Regeringen anser att denna typ av samarbete bör utvidgas och fördjupas.

Internationella Programkontoret (IPK) bedriver för Sidas räkning bland annat ett utbytesprogram för såväl lärare och studenter mellan Sverige och samarbetsländer. IPK bedriver vidare ett särskilt program för mindre forskningsuppdrag, vilket möjliggör för yngre forskare att utveckla internationella kontakter och fördjupa sitt kunskapsfält. All Sidafinansierad stipendieverksamhet kan komma att föras över till IPK efter den översyn av IPK som beräknas vara klar senare i höst.

I utredningen Att lära för hållbar utveckling (SOU 2004:104) föreslås att regeringen erbjuder Unesco att etablera ett institut för lärande om hållbar utveckling i Sverige. Detta institut avses fungera som nod i ett internationellt nätverk, och således utgöra en internationell mötesplats.

Totalt beräknas sålunda ca 60 tjänster inom Sidas utvecklingssamarbete och ca 20 inom grannlandssamarbetet finnas i Visby efter 2008.

Sidas verksamhet på Gotland kommer att utgöra en del av ett med internationella mått mätt mycket omfattande bistånd som kännetecknas av högt ställda mål och goda resultat. Det svenska engagemanget i utvecklingsfrågor har möjliggjorts genom att vi under lång tid byggt upp erfarenhet och institutionellt kunnande på området samtidigt som biståndet har ett starkt folkligt stöd.

Den organisatoriska basen i Sverige är liten i förhållande till biståndsanslagets storlek. Men det måste finnas en hemmaorganisation. Biståndet förutsätter administration. Formerna för denna administration, liksom för annan statlig verksamhet anpassas över tiden till nya organisatoriska förutsättningar. Upprättandet på Gotland av verksamheter på biståndsområdet är ett exempel på detta.

Regeringen ser självklara fördelar med de nya verksamheterna på Gotland. Kopplingen till den nya Visbyenheten och till det föreslagna Östersjöcentrum innebär att vi etablerar en kritisk massa inom twinning/utbytesområdet i Visby. Därtill kommer fördelarna med tillgång till ett universitet, en kommun och länsstyrelse med ett helhjärtat stöd för det internationella samarbetet.

Organisatoriska förändringar i vår hemmaorganisation och de delar av biståndsanslaget som används för sådana ändamål, hemma eller utomlands, kan inte ställas i kontrast till verksamheten på fältet. I själva verket är administrationen, oavsett var den är förlagd, en förutsättning för insatserna i samarbetsländerna. Jag är övertygad om att enheterna på Gotland på ett positivt sätt kommer att bidra till ett effektivt genomförande av den svenska utvecklingspolitikens mål.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.