Birtukan Mideksa

Skriftlig fråga 2008/09:857 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2009-04-17
Inlämnad
2009-04-17
Svar anmält
2009-04-22
Besvarad
2009-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 april

Fråga

2008/09:857 Birtukan Mideksa

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Etiopiens första kvinnliga partiledare Birtukan Mideksa befinner sig sedan december 2008 i ett fängelse i Addis Abeba. Partiledare Birtukan Mideksa är isolerad och har inte ens fått besök av Röda Korset. Frigivna politiska fångar vittnar om att Röda Korset inte heller besökt dem, vilket är beklagligt eftersom besök av Röda Korset brukar beskrivas som en livförsäkring. Och advokat har fått besöka Birtukan Mideksa endast vid ett tillfälle. Hon kan ta emot korta besök under helgen av sin mor och sin lilla dotter. Men uppgifter gör gällande att hon nu riskerar att förflyttas till en annan del av landet. Jag har själv framfört en förfrågan att få besöka henne men nyligen stoppats från ett besök i fängelset. Men jag menar att såväl krav på frisläppande som förfrågningar om besök är viktiga att återupprepa. Sverige har en ambassad i Addis Abeba och regeringen kan ta ett nationellt initiativ liksom att samordna förfrågningar inom EU-kretsen om besök till den fängslade partiledaren Birtukan Mideksa.

Min fråga till utrikesministern är vilken instruktion han gett till Sveriges ambassad i Addis Abeba för begäran om besök hos partiledare Birtukan Mideksa i fängelset.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:857 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 22 april

Svar på fråga

2008/09:857 Birtukan Mideksa

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig vilken instruktion jag gett till Sveriges ambassad i Addis Abeba för begäran om besök hos partiledare Birtukan Mideksa i fängelset.

Som biståndsminister Gunilla Carlsson konstaterade med anledning av en liknande fråga tidigare i år så ser regeringen allvarligt på det krympande utrymmet för demokrati, pluralism och yttrandefrihet i Etiopien. Denna negativa utveckling exemplifieras bland annat av fängslandet av oppositionsledaren Birtukan Mideksa och den nyligen antagna lagen om enskilda organisationer i Etiopien samt en förslagen anti-terrorismlag som skulle kunna användas mot oppositionen genom inskränkningar i fri- och rättigheter. 

I bilaterala samtal med etiopiska företrädare i både Stockholm och Addis Abeba har Sverige vid upprepade tillfällen tagit upp frågor om respekt för demokrati och mänskliga rättigheter. Inom EU och FN har Sverige varit drivande i att få upp dessa frågor, inklusive frågan om den nya lagstiftningen om enskilda organisationer på dagordningen.

Att Birtukan Mideksa återigen fängslats är djupt beklagligt och ger upphov till stor oro, vilket bland annat Gunilla Carlsson gett uttryck för å regeringens vägnar i ett uttalande från den 8 januari

Jag kan försäkra Carina Hägg om att regeringen kommer att fortsätta att verka, såväl bilateralt som inom EU för att oppositionen tillåts verka fritt, för att Birtukan Mideksa släpps, för att de mänskliga rättigheterna respekteras och för en demokratisk utveckling i Etiopien.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.