Biomassa från skogen

Skriftlig fråga 2022/23:358 av Malin Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-02-15
Överlämnad
2023-02-16
Anmäld
2023-02-17
Svarsdatum
2023-02-22
Sista svarsdatum
2023-02-22
Besvarad
2023-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Den 10 februari kunde vi via medier ta del av att de svenska förslagen på förändring i synen på biomassa från skogen fått nej i EU.

Den svenska skogen är en viktig resurs och har en nyckelroll för att ersätta fossila råvaror. Vi behöver utöka bioekonomin och förstärka innovationerna kring nya förnybara bränslen och material från skogen. Detta skapar också jobb på landsbygden.

Utifrån detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Har ministern gjort en bedömning av vad detta innebär för vår svenska skogsnäring, och hur avser ministern och regeringen att ta frågan om biomassa från skogen vidare?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:358 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

LI2023/01801 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:358 av Malin Larsson (S)
Biomassa från skogen

Malin Larsson har frågat mig om jag har gjort en bedömning av vad medieuppgifterna om att svenska förslagen om biomassa från skogen fått nej i EU, innebär för vår svenska skogsnäring, och hur jag och regeringen avser att ta frågan om biomassa från skogen vidare.

Malin Larsson hänvisar i frågan till medieuppgift den 10 februari, vilket jag antar avser de pågående trepartsförhandlingarna om revideringen av det s.k. förnybartdirektivet. Jag kan konstatera att en del medieuppgifter gav en felaktig bild av EU:s beslutsprocess.

Som ordförande för rådet företräder Sverige alla medlemsstater i trepartsförhandlingarna mellan rådet, Europaparlamentet och kommissionen. Som i alla trepartsförhandlingar är målet att hitta kompromisser som både rådet och parlamentet kan stå bakom. Utgångspunkten är de textförslag som tagits fram av kommissionen, Europaparlamentet och rådet.

Vad gäller biobränsle från skogen kan jag konstatera att Europaparlamentets förslag är mer begränsande för användning av bioenergi och att rådets och parlamentets textförslag står relativt långt från varandra. Jag tror dock att båda institutionerna förstår att vi måste hitta kompromisser som båda institutionerna kan acceptera.

Den svenska skogspolitiken bygger på de av riksdagen beslutade jämställda målen – miljömålet och produktionsmålet. Jag instämmer i att den svenska skogen är en viktig resurs. Den har en nyckelroll i att ersätta fossila råvaror, och förvaltningen av skog och mark är helt avgörande för de utsläpp och upptag som bokförs inom LULUCF-sektorn. Det är därför positivt om tillväxten i skogen kan öka. Med utgångspunkt i detta har regeringen bland annat gett Skogsstyrelsen ett uppdrag i myndighetens regleringsbrev för 2022 att ta fram förslag till nationellt mål för ökad hållbar tillväxt i skogen.

En rad skogsrelaterade lagförslag är aktuella och förhandlas, samt är aviserade, inom EU. Regeringen prioriterar att det svenska skogsbruket inte begränsas utan fullt ut kan bidra till att uppnå klimatmålen, samt till jobb och tillväxt i hela landet.

Stockholm den 22 februari 2023

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.