bilvrak m.m. i naturen

Skriftlig fråga 2000/01:1380 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-12
Besvarad
2001-06-28
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 juni

Fråga 2000/01:1380

av Harald Nordlund (fp) till justitieminister Thomas Bodström om bilvrak m.m. i naturen

Trots en allmänt ökad miljömedvetenhet ökar deponin av bilskrot, batterier, gräsklippare, oljor, plast m.m. i skog och mark. Ibland blir mängden och omfattningen så stor att skogsbolagen inte kommer fram till sina avverkningsplatser. Detta har nu senast drabbat Stora Enso i Uppland som känt sig tvingat att tillskriva berörda kommuner för att be allmänheten om hjälp med att anmäla nedskräpningen. I Västra Götalands län har en sådan kampanj genomförts.

Den markägare som hittar bilvrak på sina ägor får inte själv transportera bort dem. Polisen måste först få möjlighet att identifiera dem. Vissa förhoppningar kan knytas till en aviserad höjning av skrotningspremien vad gäller bilvraken. Avfallet i markerna består dock till stor del av annat än bilar. Trots att kommunerna ordnat med depåer och miljöstationer där allmänheten kostnadsfritt kan lämna avfall, och trots att miljömedvetenheten generellt kan antas ha ökat, verkar omfattningen av denna olagliga hantering, utförd av mindre nogräknade personer, öka. Enligt min mening måste då juridiska och polisiära åtgärder vidtas.

Min fråga till justitieministern är följande:

Vilka åtgärder, utöver en höjd skrotningspremie, avser justitieministern att vidta?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1380 besvarad av

den 28 juni

Svar på fråga 2000/01:1380 om bilvrak m.m. i naturen

Justitieminister Thomas Bodström

Harald Nordlund har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta mot bilvrak m.m. som lämnas i naturen.

Jag kan inte uttala mig om det enskilda fall som Harald Nordlund har tagit upp. Emellertid är det givetvis oacceptabelt att skrotbilar och annat avfall dumpas i naturen. Regleringen på miljöområdet innebär bl.a. att kommuner eller producenter ska se till att avfall samlas in och tas om hand på ett från miljösynpunkt godtagbart sätt. Sålunda gäller bl.a. att producenterna ska ta hand om och bekosta skrotning av uttjänta bilar som har registrerats den 1 januari 1998 eller senare. Producentansvar gäller även för förpackningar, returpapper, däck samt elektriska och elektroniska produkter. Enligt lagen ansvarar producenten för att tillhandahålla insamlingsställen under det att konsumenten ansvarar för att lämna in sina uttjänta produkter vid dessa insamlingsställen.

Reglerna om producentansvar är sålunda ägnade att motverka problem av det slag Harald Nordlund har pekat på. Vad särskilt gäller bilar har regeringen dessutom nyligen tagit initiativ till sådana ändringar i reglerna om bilskrotning att problemen med bilvrak i naturen bör kunna minska avsevärt. Dessa initiativ innebär bl.a. att skrotningspremier utgår även för bilar som har avregistrerats på grund av att Vägverket bedömt att bilen inte längre existerar. Vidare har regeringen beslutat om kraftigt höjda skrotningspremier från den 1 juli 2001.

Jag kan också nämna att Vägverket har lämnat ett förslag om att underlätta flyttning av fordon från bl.a. privat mark. Förslaget har remissbehandlats och bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Om gällande regler inte följs, har rättsväsendet givetvis ett ansvar. Det är en uppgift för polisen att utreda om brott har begåtts. I januari 2000 inrättade Riksåklagaren i samverkan med Rikspolisstyrelsen en flexibel organisation för bekämpning av brotten mot den yttre miljön. Åklagare och poliser med specialistkompetens ska handlägga miljöbrottsärenden. För att dessa befattningshavare i ökad utsträckning ska kunna inrikta sig på omfattande och kvalificerad miljöbrottslighet krävs dock att även andra åklagare och poliser kan handlägga enklare brott mot miljön på ett effektivt sätt.

Regeringens satsning har skapat förutsättningar för en mer kraftfull bekämpning av samtliga miljöbrott. Polis- och åklagarväsendet prioriterar kampen mot miljöbrott och myndigheterna har visat goda resultat hittills. Jag avser att noga följa den fortsatta utvecklingen av miljöbrottsbekämpningen.

För att bekämpa det problem som Harald Nordlund tar upp används alltså såväl ansvarsregler och ekonomiska incitament som en effektivare brottsbekämpning.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.