Bilindustrin och utsläppskraven

Skriftlig fråga 2019/20:250 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-10-23
Överlämnad
2019-10-24
Anmäld
2019-10-25
Sista svarsdatum
2019-10-30
Svarsdatum
2019-11-05
Besvarad
2019-11-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Enligt EU:s förordning i fråga om nya personbilar och lätta nyttofordon (EG) nr 715/2007 får utsläppen från nya personbilar högst vara 95 gram koldioxid per kilometer efter 2020. Det här är ett viktigt styrmedel för att minska fordonsflottans utsläpp av växthusgaser. Men enligt Dagens Nyheter fördröjer biltillverkare medvetet leverans av elbilar under 2019 till 2020, detta trots att bilarna finns i lager och konsumenten i många fall blivit lovad leverans i år. Genom att släppa elbilen först nästa år kan biltillverkaren tillgodoräkna sig bilens låga utsläpp för det året, då utsläppskraven är högre.

Förutom att det är att lura konsumenten är det i strid med andemeningen i den lagstiftning som finns i EU och som vi i Sverige står bakom. Regeringen kan inte stillatigande se på medan konsumenter blir lurade och biltillverkarna kringgår andemeningen i vår klimatlagstiftning.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att biltillverkarnas fiffel med våra utsläppskrav omedelbart ska upphöra?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:250 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



M2019/01897/Kl

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:250 av Jens Holm (V)

Bilindustrin och utsläppskraven

Jens Holm har frågat infrastrukturministern om ministern och regeringen avser att vidta åtgärder för att biltillverkarnas fiffel med våra utsläppskrav omedelbart ska upphöra.

Frågan har överlämnats till mig.

I bakgrunden till sin fråga hänvisar Jens Holm till Dagens Nyheter som skrivit om att biltillverkare medvetet fördröjer leveranser av elbilar till efter årsskiftet för att på så sätt lättare klara EU:s nya koldioxidkrav från 2021.

De nya koldioxidkraven från 2021 innebär en rejäl skärpning av kraven jämfört med i dag. Men redan under 2020 ska biltillverkarna klara 95 procent av kravnivån 2021. Flera biltillverkare behöver göra stora minskningar av utsläppen från nya bilar under 2020 för att klara den nya kravnivån. Det kan därför inte uteslutas att vissa biltillverkare dröjer med att leverera elbilar till efter årsskiftet för att på så sätt maximera försäljningen av elbilar under 2020. Den biltillverkare som inte når EU-kraven får betala höga böter från den 1 januari 2021.

Hittills i år har mer än 31 000 nya klimatbonusbilar, det vill säga elbilar, ladd-hybrider och gasbilar, registrerats i vägtrafikregistret. Under samma period förra året var antalet drygt 23 000 nya klimatbonusbilar. Försäljningen av elbilar och laddhybrider har redan överträffat våra prognoser för 2019 och anslaget för klimatbonusen kommer därför att förstärkas med ytterligare
100 miljoner kronor. Med hänsyn till statistiken framstår sena leveranser av elbilar inte vara ett generellt problem på den svenska marknaden under 2019.

Jag kommer att följa utvecklingen noga för att se att de nya EU-kraven efterlevs.

Jag uppmanar även köpare av elbilar som har drabbats av sena leveranser att kontakta leverantören. Förseningar kan ge konsumenten rätt till kompensa-tion. Genom upplysningstjänsten Hallå konsument ger Konsumentverket oberoende vägledning till konsumenter. I flertalet kommuner finns även kommunala konsumentvägledare som konsumenter kan vända sig till för att få reda på vilka rättigheter man har som konsument och hur man klagar på rätt sätt med stöd av den lagstiftning som gäller på konsumentområdet.

På sikt kommer den nya kravnivån att minska utsläppen av koldioxid från alla bilar. Från 2025 skärps EU:s koldioxidkrav för nya bilar ytterligare med 15 procent jämfört med 2021.

Stockholm den 5 november 2019

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.