bildkonstnärer

Skriftlig fråga 2002/03:678 av Arvidsson, Eva (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-03-14
Anmäld
2003-03-14
Besvarad
2003-03-19
Besvarad
2003-03-20
Svar anmält
2003-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 mars

Fråga 2002/03:678

av Eva Arvidsson (s) till statsrådet Hans Karlsson om bildkonstnärer

Regeringens omsorg om konstnärerna visades för några dagar sedan då en kartläggning över konstnärernas trygghetssystem SOU 2003:21 lades fram.

Ett framsynt arbete som ökar kunskapen om konstnärernas särställning och utsatta situation.

I kartläggningen lyftes kulturarbetsförmedlingen, AF kultur, fram som ett föredöme med sitt konstnärsfackliga inflytande via kulturarbetardelegationen och de regionala samrådsgrupperna inom AMS. AF kultur ska enligt riksdagsbeslut ta särskilda hänsyn till konstnärernas yrkesspecifika villkor och den arbetsförmedlande verksamheten ska anpassas till de förutsättningar som finns på området. Nu frångår man detta.

AF kultur presenterar nu en ny rikstäckande organisation som väcker stor oro framför allt hos bildkonstnärerna. KRO som är Konstnärernas riksorganisation uppskattar att ca 1 700 bildkonstnärer kommer att drabbas mycket negativt av den nya organisationen.

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att inte bildkonstnärerna ska drabbas av AF kulturs organisationsförändring?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:678 besvarad av

den 20 mars

Svar på fråga 2002/03:678 om bildkonstnärer

Statsrådet Hans Karlsson

Eva Arvidsson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att inte bildkonstnärerna ska drabbas av Arbetsförmedlingen Kulturs organisationsförändring.

Eva Arvidsson menar att Arbetsförmedlingen Kultur inte längre kommer att ta de särskilda hänsyn till konstnärernas yrkesspecifika villkor, som de enligt riksdagsbeslut ska göra. Nyheterna väcker stor oro, framför allt hos bildkonstnärerna, enligt Eva Arvidsson.

Organiseringen av arbetsförmedlingens service är enligt förordningen (2001:623) med instruktion för Arbetsmarknadsverket en uppgift för Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) och jag kan som minister inte ingripa i detta arbete.

AMS ska i arbetet med att effektivisera den service arbetsförmedlingen erbjuder till olika konstnärliga yrkesgrupper ta hänsyn både till det arbetsmarknadspolitiska uppdraget, som det formulerats av riksdag och regering, och de påpekanden riksdagen gjort när det gäller särdragen på kulturarbetsmarknaden. Hänsyn till dessa särdrag har AMS bland annat tagit vid utformningen av AMS föreskrifter (AMSFS 2002:11) om individuella handlingsplaner.

AMS har dessutom att beakta det beslut regeringen fattade i december 1998 gällande avgränsningskriterier för arbetsmarknadspolitiska åtgärder på kulturarbetsmarknaden. Regeringens beslut ligger fast och kriterierna utgör en viktig utgångspunkt för den arbetsmarknadspolitiska bedömning, som arbetsförmedlingen alltid ska göra innan en arbetssökande anvisas till ett program.

Hos AMS finns en kulturarbetsdelegation, som ska följa utvecklingen på kulturarbetsmarknaden och överväga åtgärder som kan förbättra förhållandena på denna marknad. Jag utgår från att de förändringar som AMS beslutat om när det gäller arbetsförmedlingens organisation och service till konstnärer diskuteras i Kulturarbetsdelegationen, i vilken jag förstått att bildkonstnärerna är representerade. Delegationen är ett viktigt forum för framförande av synpunkter av just det slag Eva Arvidsson tar upp. Även i de regionala samrådsgrupperna, som AMS valt att inrätta med företrädare för bland annat konstnärsorganisationerna, borde goda möjligheter finnas för konstnärsorganisationerna att med Arbetsmarknadsverket föra konstruktiva diskussioner om arbetsförmedlingens service.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.