Bilbränder

Skriftlig fråga 2018/19:254 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-15
Överlämnad
2019-02-18
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-02-27
Sista svarsdatum
2019-02-27
Besvarad
2019-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Gävle har likt många andra städer drabbats av återkommande bilbränder. Det är en samhällsutveckling som måste brytas.

Sex bilar och en husbil började brinna på Jarlavägen på Brynäs den 11 januari. Därefter även på Vegagatan och Jarlavägen igen – och senare även på Väpnargatan i Gävle. Oskyldiga människor drabbas, och den oroväckande utvecklingen av antal bilbränder inte bara i Gävle utan även över hela Sverige måste få ett slut.

Bilbränderna måste tas på stort allvar. Det handlar om statens förmåga att sköta sina allra mest grundläggande uppgifter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att lag och ordning upprättas och att bilbränderna upphör eller minskar i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:254 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2018/19:254 av Lars Beckman (M)
Bilbränder

Lars Beckman har frågat justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vilka åtgärder han avser att vidta för att säkerställa att lag och ordning upprättas och att bilbränderna upphör eller minskar i Sverige. Frågan har överlämnats till mig att besvara.

Förekomsten av bilbränder är inget nytt fenomen och orsakerna till dem varierar. Försäkringsbedrägerier är en mycket vanlig orsak men bilbränder kan också ske för att dölja spår efter ett brott. I utsatta områden kan bilbränder ske som en reaktion på insatser från polisen.

Eftersom orsakerna till bilbränder varierar krävs åtgärder från flera samhällsaktörer för att motverka dem. Brottsförebyggande arbete är centralt för att minska uppkomsten och omfattningen av bilbränder och det är viktigt att samverkan mellan olika aktörer fungerar lokalt. I alla områden där bilbränder förekommer driver Polismyndigheten på för att tillsammans med kommunen ta fram en lokal lägesbild och en särskild åtgärdsplan anpassad till den lokala problembilden.

Regeringen har vidtagit ett antal åtgärder som kan minska förekomsten av bilbränder. Straffskalan för skadegörelse och grov skadegörelse har skärpts, möjligheterna att använda kamerabevakning har förbättrats och det brottsförebyggande arbetet har stärkts bland annat genom regeringens brottsförebyggande program och de nu etablerade brottsförebyggande samordnarna hos länsstyrelserna.

Kriminaliteten ska bekämpas med samhällets fulla kraft. 10 000 fler ska anställas inom Polismyndigheten till 2024 och attraktiviteten i polisyrket ska öka. Rejäla resurser till Polismyndigheten har redan beslutats och aviserats. Myndigheten ska också få stöd av samordnade myndigheter och effektivare lagstiftning. Skyddet ska stärkas för polisverksamhet och annan blåljusverksamhet. Detta kommer även fortsättningsvis att vara en prioriterad fråga för regeringen.

Stockholm den 27 februari

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.