Bilbränder och försäkringsbedrägerier

Skriftlig fråga 2016/17:1825 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-08-21
Överlämnad
2017-08-22
Anmäld
2017-08-31
Sista svarsdatum
2017-09-05
Svarsdatum
2017-09-06
Besvarad
2017-09-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Återkommande drabbas min hemkommun Västerås, men även andra kommuner runt om i landet, av bilbränder. Västerås toppade för något år sedan antalet bilbränder per capita och ligger nu i topp tillsammans med kommuner som Södertälje. Orsakerna till bilbränderna är säkert flera – men de innebär alltid skadegörelse och drabbar ofta skötsamma samhällsmedborgare. Det uppstår stora kostnader för samhället kring att sanera och frakta bort bilvrak. Men det är också känt att vissa bilbränder har sin grund i försäkringsbedrägerier.

Denna fråga kräver effektiva åtgärder som kan omfatta både lagstiftning och initiativ med försäkringsbolagen. Det ska inte löna sig att bränna bilar och få ut ersättningar för det när syftet är uppenbart och det inte handlar om en faktisk olycka.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med fokus på att komma åt försäkringsbedrägerierna?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1825 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2016/17:1825 av Roger Haddad (L) Bilbränder och försäkringsbedrägerier

Roger Haddad har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med fokus på att komma åt försäkringsbedrägerierna.

Bedrägeribrottsligheten är ett växande problem. Brottsområdet är generellt sett i snabb utveckling, vilket gör både det förebyggande och det utredande arbetet komplicerat. När det gäller försäkringsbedrägerier har antalet polisanmälda fall dock minskat kraftigt sett över längre tid. Försäkringsbedrägeri är till stor del ett spanings- och ingripandebrott, där merparten av fallen kommer till Polismyndighetens kännedom genom kontrollåtgärder från försäkringsbolagens sida. Rättsväsendets möjligheter att upptäcka och ingripa mot försäkringsbedrägerier är således beroende av att försäkringsbolagen har ett effektivt kontrollarbete. Brottsförebyggande rådet har i rapporten Försäkringsbedrägerier – en selektionsstudie (2015:19) bedömt att detta arbete kan utvecklas, vilket skulle fylla en viktig brottsförebyggande funktion.

Ett syfte med regeringens brottsförebyggande program – Tillsammans mot brott – är att stimulera fler aktörer att vidta brottsförebyggande åtgärder och utveckla samverkan. Näringslivets roll i det brottsförebyggande arbetet behöver uppmärksammas och förstärkas, och det gäller således även försäkringsbranschen.

Det kan också nämnas att straffskalan för skadegörelsebrott skärptes den 1 juli i år. Därmed är straffskalan för skadegörelse numera densamma som för bedrägeri, inklusive försäkringsbedrägeri. Detta innebär att lagföring för skadegörelse kan utgöra ett ändamålsenligt alternativ vid vissa misstänkta försäkringsbedrägerier, exempelvis där man påträffar utbrända fordon men har svårt att styrka det vilseledande som fordras för att domstolen ska kunna döma för bedrägeri.

Stockholm den 6 september 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.