bilbälteslås

Skriftlig fråga 2000/01:6 av Staaf-Igelström, Lisbeth (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-09-20
Besvarad
2000-09-25
Anmäld
2000-09-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 september

Fråga 2000/01:6

av Lisbeth Staaf-Igelström (s) till näringsminister Björn Rosengren om bilbälteslås

Regeringens nollvision @ inga döda i trafiken @ verkar tyvärr inte uppnås. Redan för en vecka sedan passerades det kritiska strecket och antalet döda i trafiken fortsätter att växa.

Den ekonomiska högkonjunkturen har bl.a. medfört att fler har kunnat ta körkort och att antalet nya bilar har ökat, vilket är positivt. Men därmed har också trafiken på våra vägar ökat, vilket i slutändan avgör hur många som dödas och därför måste säkerheten förbättras. I Värmland omkom 27 personer i trafiken förra året varav 17 när de färdades i personbil eller lättare lastbil. Vägverket har undersökt varje trafikolycka i detalj och kommit fram till att fem av de 17 omkomna inte använde bilbältet i samband med olyckstillfället. Vägverket konstaterar också att fyra av de fem hade överlevt olyckan om de hade använt bilbälte.

Trafikutskottet hade flera förslag i sitt betänkande 1997/98:TU5 Nollvisionen och det trafiksäkra samhället om hur dödsfall i trafiken kan minskas. Ett av dessa förslag var att införa intelligenta bältespåminnare, som t.ex. kan göra att fordonet i fråga endast kan föras i låga hastigheter om förare eller passagerare inte använder bilbälte.

Enligt Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, skulle t.ex. en bilbältesvarnare i varenda bil spara 75 döda varje år. Ett alternativ vore att införa bilbälteslås som gör bilen obrukbar om inte bältet används.

Är näringsministern beredd att medverka till att ett sådant bilbälteslås införs?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:6 besvarad av

den 26 september

Svar på fråga 2000/01:6 om bilbälteslås

Näringsminister Björn Rosengren

Lisbeth Staaf-Igelström har frågat mig om jag är beredd att medverka till att bälteslås införs som på olika sätt uppmanar eller tvingar föraren att använda säkerhetsbältet i fordonet.

Jag tycker det är högst bekymmersamt att dödstalen på våra vägar inte minskar i den takt vi har satt som mål. Jag håller också med Lisbeth Staaf-Igelström om att det är angeläget att påskynda införandet av intelligenta bältespåminnare. Ett flertal vetenskapliga studier har nämligen visat att bilbältet minskar risken för dödliga och allvarliga skador med ca 50 %. Med dessa siffror som grund kan jag konstatera att om alla använde bilbälte skulle knappt 100 färre dödas i vägtrafiken varje år.

Det mest effektiva sättet är att lagstifta om dessa system vilket sannolikt endast är möjligt för nya bilar. För att snabbare nå en europeisk lösning på frågan kan en överenskommelse mellan bilindustri och EU-kommissionen vara en framkomlig väg. Ett annat sätt är att få i gång en fungerande marknad för bältespåminnarsystem. I detta sammanhang driver Sverige inom EuroNCAP-samarbetet (testa och sprida information om bilars krockegenskaper) att fordon med bältespåminnarsystem ska premieras.

För att i det närmaste få alla att använda bältet krävs ett tekniskt system som mer eller mindre aggressivt påminner den åkande om detta. En nationell grupp bestående av representanter från bilindustrin, försäkringsbranschen och forskningsområdet har gemensamt tagit fram en beskrivning av hur ett intelligent bältespåminnarsystem tekniskt ska se ut. Sverige har nu initierat ett arbete som innebär att vi inom ett år förväntas ha en europeisk beskrivning av systemet med den svenska som utgångspunkt.

Jag medverkar således redan i en process som syftar till att ett intelligent bältespåminnarsystem införs. Regeringen har också i olika sammanhang betonat betydelsen av användning av ny teknik för att nå de tuffa mål som är satta på säkerhets- och miljöområdena. I regeringens 11-punktersprogram för ökad trafiksäkerhet nämns detta som ett av insatsområdena. Inom ramen för det svenska ordförandeskapet inom EU nästa halvår kommer vi också bjuda in till ett högnivåmöte i Trollhättan med temat Ny teknik för en säker och miljöanpassad vägtrafik. Då är min ambition att vi gemensamt inom EU kan föra frågan om intelligent bältespåminnarsystem mot ett snart införande.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.