Bilaterala politiska samtal med Taiwan

Skriftlig fråga 2019/20:534 av Joar Forssell (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-03
Överlämnad
2019-12-04
Anmäld
2019-12-05
Svarsdatum
2019-12-11
Sista svarsdatum
2019-12-11
Besvarad
2019-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Antalet stater som fortfarande har diplomatisk kontakt med Taiwan har minskat de senaste åren efter kinesiska påtryckningar. Under 2019 har Salomonöarna och Kiribati, som marint angränsar till Taiwan, avbrutit sitt nära samarbete. Detta har skett efter att Kina utlovat ekonomiska incitament i form av investeringar och bistånd i utbyte mot att länderna inte längre stöttar Taiwan. Resultatet är att Taiwan nu endast har officiell kontakt med 15 stater världen över.

Sverige och EU bör inte vända Taiwan ryggen. Trots att Sverige saknar diplomatiska förbindelser med Taiwan så har Sverige och Taiwan sedan många år omfattande kontakter. Den föregående utrikesministern Margot Wallström framhävde i sitt svar på en skriftlig fråga (2017/18:93) att regeringen noterar att Taiwan är med i WTO och att regeringen avser att stötta en vidare integrering inom det internationella samfundet. Något som även Carl Bildt tidigare uttalat sitt stöd för enligt svar på den skriftliga frågan 2006/07:617. Det är ett åtagande som förpliktigar.

Trots att USA, Japan, Australien och Tyskland stöttade Taiwans medlemskap i WHO så blockerades medlemskapet av Kina och dess allierade. Olika organisationer har i respons erbjudit Taiwan att ta del av kunskap och läkemedel som landet skulle ha kunnat ta del av om det tilläts att återfå den status det åtnjöt 2009. Jag ser fram emot att ta del av information från Utrikesdepartementet där man klargör hur Sverige verkade för att stötta Taiwans ansökan samt hur vi kan dela med oss av den medicinska kunskap vi besitter.

I USA har kongressen infört en särskild lag där kontakt mellan USA och Taiwan möjliggörs utan att USA för den delen erkänner Taiwan. Detta innebar bland annat att Taiwans president kunde mellanlanda i USA på väg till Paraguay. Regeringen skulle kunna följa efter, ifall den har för avsikt att stötta Taiwans medlemskap i WHO år 2020, utan att för den delen behöva erkänna Taiwan som ett självständigt land.

Mot bakgrund av det som framförts vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Är regeringen beredd att, om intresse uttrycks från taiwanesisk sida, i Sverige föra bilaterala samtal med Taiwans president eller medlemmar av Taiwans regering med avsikten att diskutera hur Taiwans medlemskap i internationella organisationer kan förverkligas?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:534 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:534 av Joar Forssell (L)
Bilaterala politiska samtal med Taiwan

Joar Forssell har frågat mig om regeringen är beredd att, om intresse uttrycks från taiwanesisk sida, i Sverige föra bilaterala samtal med Taiwans president eller medlemmar av Taiwans regering med avsikten att diskutera hur Taiwans medlemskap i internationella organisationer kan förverkligas.

Låt mig understryka att Sverige har goda förbindelser med Taiwan på många områden, oaktat att den ett Kina-politik vi och EU följer innebär att vi inte har diplomatiska förbindelser. Regeringen har ett givande och regelbundet utbyte med Taiwan, både i Sverige och i Taiwan. Utbyten sker också på ministernivå. Som exempel kan nämnas att statsrådet Matilda Ernkrans i augusti tog emot Taiwans minister för vetenskap och teknologi Chen Liang-Gee.

Som jag och min företrädare har svarat på tidigare frågor har både Sverige och EU ett intresse av att Taiwan deltar i internationella organisationer. Taiwans deltagande på områden som till exempel luftfart, hälsa och handel bidrar på ett positivt och meningsfullt sätt till internationell samverkan. Taiwans fleråriga deltagande som observatör i WHO:s högsta beslutande organ, Världshälsoförsamlingen (World Health Assembly, WHA), var mycket värdefullt. Jag ser gärna en utveckling där Taiwan åter kan få möjlighet att delta i Världshälsoförsamlingen som observatör.

Stockholm den 11 december 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.