bidrag för energiomställningen

Skriftlig fråga 1997/98:335 av Hellberg, Owe (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-01-21
Anmäld
1998-01-26
Besvarad
1998-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:335 av Owe Hellberg (v) till näringsministern om bidrag för energiomställningen

Ansökningarna i Gävleborgs län när det gäller bidragen för energiomställningen, har slagit väl ut. Bidragsansökningarna för installation av effektvakt och kompletterande värmekälla t.ex. kakelugn eller kamin är till antalet ca 500. Medelstilldelningen till länet för detta ändamål är 1,6 miljoner kronor och räcker bara till ca 160 bidragsansökningar. Ansökningarna för konvertering från direktverkande el till annan uppvärmning stämmer bättre med medelstilldelningen för länet, liksom ansökningarna för fjärrvärmeanslutning.

En förutsättning för att avvecklingen av kärnkraften skall slå väl ut är att staten kan motsvara de löften som ställts ut till svenska folket om att ge subventioner till dem som ställer om från uppvärmning med direktverkande el till alternativ uppvärmning eller effektiviserar sin elanvändning. För att nå största möjliga effektivitet, så bör länsstyrelserna ges möjligheter att på egen hand flytta anslagna medel mellan de olika bidragsformerna. Om medelstilldelningen 1998 inte motsvarar den efterfrågan som finns, så bör medel kunna flyttas från kommande års anslag, för att möta de behov som finns.

Är ministern beredd att verka för att omfördela medel från kommande års anslag enligt vad som sägs i frågan?

Svar på skriftlig fråga 1997/98:335 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:335 om bidrag för energiomställningen
    Näringsminister Anders Sundström

Owe Hellberg har frågat mig om jag är beredd att verka för att omfördela medel från kommande års anslag till bidrag för energiomställningen så att de kan betalas ut redan i år. Han påpekar att det i Gävleborgs län lämnats in ca 500 ansökningar om bidrag till installation av effektvakt och kompletterande värmekälla medan beloppet som länsstyrelsen disponerar för bidrag av denna typ enbart skulle räcka till ca 160 bidragsutbetalningar.

Bidragen för att minska elanvändningen är en del av de energipolitiska programmen som riksdagen beslutat om. Bidragen avser fjärrvärmeanslutning och utbyggnad av fjärrvärmenätet, eleffektminskande åtgärder och konvertering från elvärme till fjärrvärme. Dessa stöd har nu introducerats på energimarknaden. Det rör sig om en ny typ av bidrag inom energiområdet och det var därför svårt att ha en säker uppfattning om hur utfallet skulle bli. Ännu finns inga uppgifter om antalet beviljade ansökningar, eftersom beslutsprocessen inte har påbörjats. Riksdagsbeslutet om bidragen medger dock flexibilitet.

När det gäller bidrag för eleffektminskande åtgärder har Boverket gjort en preliminär fördelning av bidragsmedel mellan länen. Jag förutsätter att myndigheten gör de omfördelningar av stödbelopp mellan länen som myndigheten finner befogade. Det är de ansvariga myndigheternas inom energiområdet uppgift att informera regeringen om det finns behov av förändringar. Om myndigheterna finner det påkallat är det möjligt för regeringen att under löpande budgetår ändra fördelningen av medel mellan de tre bidragstyperna. Det är också principiellt sett möjligt för regeringen att inom ramen för de bemyndiganden som beviljades av riksdagen vid behandlingen av budgetpropositionen ge myndigheterna rätten att fatta beslut som innebär åtaganden för kommande budgetår.

I vilken utsträckning dessa åtgärder blir nödvändiga går inte att säga, innan de ansvariga myndigheterna kan ge en mer fullständig bild av hur behoven ser ut.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.