Beviskraven kring utreseförbud

Skriftlig fråga 2020/21:2345 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-25
Överlämnad
2021-03-26
Anmäld
2021-04-06
Svarsdatum
2021-04-07
Sista svarsdatum
2021-04-07
Besvarad
2021-04-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 20 mars 2021 publicerade SVT en artikel om en 17-årig flicka vid namn Samira. Samira kom från Afghanistan till Sverige 2015 och bodde i olika jour- och familjehem. När hennes familj kom till Sverige 2019 gjorde kommunens samordnare för hedersrelaterat förtryck och våld en kartläggning av situationen och bedömde att risken för att Samira framgent skulle utsättas för hedersrelaterat förtryck och våld från sin biologiska familj var mycket hög.

Några månader senare beslutar socialnämnden i Nacka kommun att omedelbart omhänderta Samira enligt LVU. Samma dag försvinner Samira från sitt familjehem. Ytterligare några månader senare beslutar förvaltningsrätten att Samira ska beredas vård med stöd av LVU. Flickan är då fortfarande försvunnen. Efter att förvaltningsrätten avslagit socialnämndens ansökan om att belägga Samira med utreseförbud beslutar Kammarrätten i Stockholm att det finns en påtaglig risk att Samira förs utomlands i syfte att ingå äktenskap och beslutar att flickan ska förbjudas att lämna Sverige. Den 16 mars 2021 står Samira som utvandrad i folkbokföringen. När beslutet om utreseförbud äntligen tas för den 17-åriga flickan för att förhindra äktenskap är det för sent, då har hon redan varit försvunnen i nio månader.

Det som är anmärkningsvärt är att bevisen inte ansågs tillräckliga. Sverige måste bli bättre på att skydda alla barn.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att agera så att beviskraven ändras i syfte att förhindra att flickor förs utomlands, så som i fallet Samira?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2345 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/02989 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2345 av Sara Gille (SD)

Beviskraven kring utreseförbud

Sara Gille har frågat justitie- och migrationsministern om han och regeringen avser att agera så att beviskraven ändras i syfte att förhindra att flickor förs utomlands, så som i fallet Samira. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den 1 juli 2020 infördes bestämmelser om utreseförbud i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Bestämmelserna ska förhindra att barn förs utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller att könsstympas.

Frågan om vilken risknivå som ska krävas vid beslut om utreseförbud övervägdes noga när bestämmelserna infördes. Ett utreseförbud innebär en inskränkning i barnets grundläggande fri- och rättigheter. Beviskravet får således inte vara för lågt. Beviskravet får inte heller vara så högt att syftet med utreseförbudet motverkas. Regeringen gjorde bedömningen att risknivån påtaglig risk var en lämplig risknivå. Det är också samma krav som gäller för vård enligt både 2 och 3 §§ LVU. Socialnämnderna och domstolarna är således vana vid att göra bedömningar kopplade till denna nivå, vilket kommer underlätta tillämpningen av utreseförbudet.

Bestämmelserna om utreseförbud har redan tillämpats i flera fall. Regeringen följer utvecklingen i praxis.

Därutöver kan jag tillägga att en utredare har fått i uppdrag att utreda frågan om en utvidgning av utreseförbudet. I uppdraget, som beslutades den 3 mars 2021, ingår bland annat att analysera och ta ställning till om det, i syfte att motverka att barn far illa, finns behov av att utvidga tillämpningsområdet för utreseförbud för barn. Uppdraget ska vara slutfört senast den 10 januari 2022.

Stockholm den 7 april 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.