bevarande av film

Skriftlig fråga 2001/02:1518 av Sellén, Birgitta (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-15
Besvarad
2002-08-29
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 augusti

Fråga 2001/02:1518

av Birgitta Sellén (c) till kulturminister Marita Ulvskog om bevarande av film

Vårt kulturarv i rörliga bilder består till stor del av film. Bevarandet av detta kräver omkopiering till ny filmbas, digital restaurering till nya filmnegativ och sedan nedfrysning av dessa kopior och negativ. Det finns inget filmlaboratorium i Sverige som i dag kan klara detta arbete. Teknikskiftet innebär att värdefull kompetens och maskiner försvinner. Bevarande förutsätter uppbyggnad av ett filmlaboratorium med fullservice, även med full kapacitet att hantera och processa optiskt och magnetiskt ljud. Särskilt viktigt är det att snarast börja rädda Sveriges Televisions nyhetsfilmer genom en planerad omkopiering av film. I regeringens budgetproposition hösten 2001, samt i det förslag som lagts av organisationskommittén som fick i uppdrag att se över planeringen av filmvårdscentralen i Grängesberg, nämns inget om uppbyggnad av ett fullservicelaboratorium för film eller om en planerad omkopiering och räddning av det svenska kulturarvet i rörliga bilder. Den tekniksatsning som Svenska Filminstitutet föreslår är inte tillräcklig för att säkerställa ett bevarande.

Min fråga till kulturministern är därför:

Avser regeringen att säkerställa bevarandet av filmen genom att bygga upp ett filmlaboratorium med fullservice i Grängesberg med all nödvändig teknik (= säkra maskintillgång och kompetensöverföring till en ny generation), såväl kemisk (analog) som digital?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1518 besvarad av

den 29 augusti

Svar på fråga 2001/02:1518 om bevarande av film

Kulturminister Marita Ulvskog

Birgitta Sellén har frågat mig om regeringen avser att säkerställa bevarandet av film genom att bygga upp ett fullservicelaboratorium i Grängesberg, med all nödvändig teknik.

Birgitta Sellén hänvisar till den rapport som Organisationskommittén lämnade till mig i slutet av april i år. Organisationskommittén menar att de medel som Filmvårdscentralen har tilldelats räcker för ett inledande arbete. Det konstateras också att summan inte är baserad på de verkliga framtida behoven, men man påpekar också att dessa behov kan redovisas endast efter att en gedigen inventering av film har skett runt om i landet. Som Birgitta Sellén säkert känner till har ett sådant inventeringsarbete redan påbörjats i flera län.

Jag är övertygad om att Filmvårdscentralen och dess nuvarande huvudman Svenska Filminstitutet på olika sätt kommer att knyta till sig och bygga upp den kompetens och teknik som krävs för att kunna möta de behov som finns för att samla in, bevara och tillgängliggöra icke-fiktiv film. Arbetet har redan börjat, bl.a. genom ovan nämnda inventeringsarbete som utförs av personer med mycket hög kompetens. Dessutom har Filminstitutet i dagarna påbörjat byggandet av kasematter för förvaring av nitratfilm i Grängesberg.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.