Bevarade rättigheter i kristid

Skriftlig fråga 2019/20:1279 av Maj Karlsson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-29
Överlämnad
2020-04-29
Anmäld
2020-04-30
Svarsdatum
2020-05-06
Sista svarsdatum
2020-05-06
Besvarad
2020-05-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I skuggan av den pågående coronapandemin införs ny lagstiftning i många länder, och oron sprids för att beslutsfattare ska använda smittbekämpningen som ett svepskäl för att inskränka olika gruppers rättigheter. I Sverige har delar av funktionshindersrörelsen reagerat på Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) förslag om att regeringen skyndsamt bör utarbeta ett förslag till riksdagen om en tillfällig lag som ger socialtjänsten i kommunerna möjlighet att göra nödvändiga prioriteringar under den pågående krisen.

Enligt SKR innebär förslaget i huvudsak att det vid särskilda omständigheter ska vara möjligt för kommunen att frångå delar av socialtjänstlagen om det är nödvändigt för att kunna prioritera människors liv och hälsa samt nödvändiga behov av ekonomisk och social trygghet. Det kan handla om att det till följd av stor personalbrist eller på grund av risk för smitta inte längre är möjligt för en kommun att uppfylla en skyldighet eller att verkställa ett gynnande beslut.

Om förslaget blir verklighet befaras människor som beviljats SOL- eller LSS-insatser prioriteras ned. Redan i dag brister flera kommuner i sitt uppdrag genom att inte följa rådande rättighetslagstiftning, och den föreslagna ändringen i lagstiftningen riskerar att legitimera försämringar för personer med funktionsnedsättning och för andra som är i behov av stöd och hjälp.

Det är i kristider som samhällets skyddsnät prövas. I tider av oro och isolering minskar inte behovet av stöd och hjälp; tvärtom riskerar utsattheten och den psykiska ohälsan att öka. För Vänsterpartiet är det ytterst viktigt att samhället fortsätter att ta sitt ansvar även i kristider och står upp för alla människors rätt.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att socialtjänsten ska kunna säkerställa att människor med de största behoven får det stöd de behöver under den pågående coronapandemin samtidigt som andra gruppers rättigheter inte inskränks?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1279 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:1279 av Maj Karlsson (V)
Bevarade rättigheter i kristid

Maj Karlsson har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att socialtjänsten ska kunna säkerställa att människor med de största behoven får det stöd de behöver under den pågående coronapandemin samtidigt som andra gruppers rättigheter inte inskränks.

Maj Karlsson skriver om att funktionshindersrörelsen reagerat på Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) förslag om att regeringen skyndsamt bör utarbeta ett förslag till riksdagen om en tillfällig lag som ger socialtjänsten i kommunerna möjlighet att göra nödvändiga prioriteringar under den pågående krisen.

Jag och många med mig känner all respekt för anställda inom vården och omsorgen som arbetar för att människor ska få den hjälp och det stöd som behövs och som arbetar mer än någonsin i den svåra situation som vi befinner oss i.

Regeringen ser också att den snabba smittspridningen och de samhälleliga åtgärder som har vidtagits för att minska smittspridningen kan innebära risker för försämrad kvalitet i de kommunala verksamheterna. Det gäller särskilt där man nu saknar stora delar av sin personal. Det innebär också att verksamheter och huvudmän kan tvingas göra svåra prioriteringar för att totalt sett minimera dessa risker. Socialtjänstlagens ramlagskaraktär innebär också att kommunerna har stor frihet att utforma verksamheten och biståndet utifrån skiftande lokala förutsättningar och behov. Sveriges kommuner kommer i det svåra läge vi befinner oss i att få göra prioriteringar utifrån professionella bedömningar.

Det kan dock finnas skäl att göra förändringar därför att socialtjänsten verkar i ett samhälle som förändras kontinuerligt. Men detta ska göras utifrån noga överväganden. Regeringen har därför tillsatt en utredning med syfte att utforma en socialtjänst som bidrar till social hållbarhet med individen i fokus och som med ett förebyggande perspektiv ger människor lika möjligheter och rättigheter. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande i augusti 2020. I nuläget bedömer jag därför inte att det är lämpligt med genomgripande förändringar av lagstiftningen inom socialtjänstens område.

Det regeringen gör på nationell nivå för att stödja kommunerna är att dels att öka de generella bidragen till kommuner och regioner med 15 miljarder kronor, dels ett stöd där staten tar alla extraordinära kostnader inom hälso- och sjukvård samt omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning kopplade till coronaviruset. Brist på pengar kommer inte vara ett hinder för att begränsa smittspridningen eller vårda sjuka. Regeringen har även gett Inspektionen för vård och omsorg att, utifrån ett helhetsperspektiv, särskilt analysera vad covid-19 innebär för kvaliteten och säkerheten inom vård och omsorg.

Stockholm den 6 maj 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.