Betyg för särskoleelever

Skriftlig fråga 2006/07:592 av Gustafsson, Holger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-02
Anmäld
2007-02-02
Besvarad
2007-02-07
Svar anmält
2007-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 februari

Fråga

2006/07:592 Betyg för särskoleelever

av Holger Gustafsson (kd)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Sedan tidigt 90-tal har särskolan och gymnasiesärskolan ett eget betygssystem där betyget MVG inte ingår. Det har uppmärksammats av bland annat Skolverket, inte minst av rättviseskäl. Frågan var aktuell i samband med Carlbeckkommitténs arbete i början på 2000-talet.

Av Carlbeckkommittén blev det dock endast en departementsskrivelse – Kvalitet och samverkan – men ingen proposition, ingen förändring av betygssystemet. Det är problematiskt, även av andra skäl. Grundsärskolan har till exempel ännu inte någon garanterad undervisningstid, på samma sätt som övriga skolväsendet.

Kristdemokraterna vill att särskolan ska ge samma möjligheter som den vanliga skolan, vilket vi bland annat tryckt på i riksdagsmotioner. Av det följer att betygssystemet rimligen bör vara utformat på samma sätt för hela skolväsendet.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att särskoleelever ska kunna få betyget MVG?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:592 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 7 februari

Svar på fråga

2006/07:592 Betyg för särskoleelever

Statsrådet Jan Björklund

Holger Gustafsson har frågat mig vad jag avser att göra för att särskoleelever ska kunna få betyget MVG.

Precis som frågeställaren anser jag att samma förutsättningar, så långt som möjligt, ska gälla för särskolan som för övriga skolformer.

Regeringen har aviserat flera förändringar av betygssystemet i budgetproposition för år 2007 (prop. 2006/07:1). I samband med dessa förändringar kommer även särskolans betygssystem att ses över.

Övriga frågor som rör särskolan ingår som en naturlig del i arbetet med den nya skollagen. Regeringen har för avsikt att återkomma till riksdagen med ett skollagsförslag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.