beställningen av JAS 39 Gripen

Skriftlig fråga 2000/01:852 av Jóhannesson, Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-03-08
Anmäld
2001-03-13
Besvarad
2001-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 mars

Fråga 2000/01:852

av Berit Jóhannesson (v) till försvarsminister Björn von Sydow om beställningen av JAS 39 Gripen

I samband med det svenska försvarets omstrukturering och nya inriktning har Vänsterpartiet krävt att försvarets verkliga behov av JAS 39 Gripen ska klargöras. Då åtta flygdivisioner maximalt kräver 128 plan har vi bl.a. föreslagit att man skulle tillsätta en arbetsgrupp för att utreda huruvida beställningen av JAS-planen överensstämmer med Sveriges försvarspolitiska mål. Nu har Försvarsmakten meddelat att man inte har behov av alla de 204 JAS 39 Gripen som beställts fram till år 2007. Överbefälhavare Johan Hederstedt menar att regeringen bör sälja eller hyra ut ett fyrtiotal plan som försvaret inte behöver. Försvarsminister Björn von Sydow har uttalat ett stöd för detta. Eftersom alla plan ännu inte levererats är ett annat alternativ att man omförhandlar beställningen av JAS 39 Gripen så att den motsvarar det reella behovet.

Min fråga till försvarsministern är följande:

Vilka åtgärder avser försvarsministern vidta i syfte att omförhandla JAS-kontrakten i syfte att minska antalet levererade plan till den svenska försvarsmakten?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:852 besvarad av

den 14 mars

Svar på fråga 2000/01:852 om beställningen av JAS 39 Gripen

Försvarsminister Björn von Sydow

Berit Jóhannesson har frågat mig om vilka åtgärder jag som försvarsminister avser vidta i syfte att omförhandla JAS-kontrakten i syfte att minska antalet levererade plan till svenska Försvarsmakten.

Riksdagen har i betänkande 1999/2000:FöU2, rskr. 1999/2000:168 behandlat frågan om möjligheterna för staten att omförhandla redan beställda materielsystem. Riksdagen konstaterar därvid att det utifrån gällande avtal mellan staten och försvarsindustrin i dag inte finns några förutsättningar för staten att med ekonomiskt godtagbart resultat ytterligare omförhandla antalet JAS 39 Gripen-system eller stridsvagn Leopard, stridsfordon 90, stridsbåt 90 eller andra större beställda materielsystem. Eventuella avbeställningar skulle dessutom leda till att försvarsindustrin inte skulle kunna klara av att vidmakthålla kvarvarande system. Enligt min bedömning har inte förutsättningarna för att genomföra omförhandlingar av beställda materielsystem på något sätt förändrats efter riksdagens beslut.

Försvarsmakten har till regeringen redovisat att man inte ser det möjligt att anpassa/modifiera samtliga flygplan till att motsvara det framtida slagfältets krav. De flygplan som åsyftas tillhör de nu levererade flygplanen ur delserie 1 och delserie 2. De sista flygplanen ur delserie 2 och samtliga ur delserie 3 kommer att inneha senaste standard, vilket bl.a. innebär förbättrad förmåga att delta i internationella insatser.

Frågan om utnyttjandet av de flygplan som eventuellt inte kan anpassas är för närvarande föremål för beredning i Regeringskansliet. En redovisning av flygstridskrafternas utveckling kommer att ske i höstens försvarsbeslutsproposition. Då kommer också frågan om t.ex. vissa flygplan kan utnyttjas för exportstödjande åtgärder att tas upp.

Jag har därför inte för avsikt att vidtaga några åtgärder i syfte att omförhandla JAS-kontrakten.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.