besöksförbud för utvisade personer

Skriftlig fråga 2002/03:1211 av Wälivaara, Erling (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-07-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-08-15
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juli

Fråga 2002/03:1211

av Erling Wälivaara (kd) till statsrådet Jan O Karlsson om besöksförbud för utvisade personer

Många familjer som blivit utvisade från Sverige är enligt nuvarande regelverk förhindrade att semestra eller besöka vårt land de närmaste två åren efter utvisningen.

Många av dessa personer har, under flera års väntan på beslut, fått nära vänner i vårt land och önskar inget hellre än att upprätthålla kontakten. Detta gäller inte minst unga människor som fått nära kontakt med både yngre och äldre svenskar. Den påtvingade isoleringen från sina vänner upplevs som mycket smärtsam och inhuman. En kortare tid för besöksförbud vore att föredra.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att underlätta för utvisade personer att besöka Sverige utan att behöva vänta i två hela år innan de kan besöka sina vänner här?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1211 besvarad av

den 15 augusti

Svar på fråga 2002/03:1211 om besöksförbud för utvisade personer

Statsrådet Jan O Karlsson

Erling Wäliwaara har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att underlätta för utvisade personer att besöka Sverige.

Besöksförbud för utvisade personer, det vill säga återreseförbud, ska beslutas i samband med utvisning på grund av brott. Sådan utvisning med återreseförbud beslutas av domstol om det kan antas att den dömde utlänningen gör sig skyldig till fortsatt brottslighet här i landet eller om brottet han eller hon gjort sig skyldig till är så allvarligt att han eller hon inte bör få stanna kvar.

Utlänningslagen ger också en möjlighet för Migrationsverket att besluta om återreseförbud när det gäller personer som sökt men saknar grund för uppehållstillstånd i Sverige och som av den anledningen ska avvisas eller utvisas. Återreseförbud får registreras i Schengens informationssystem vilket kan medföra stora konsekvenser för den enskilde individen. Detta var bakgrunden till att regeringen i vägledande beslut den 15 mars 2001 uttalade att återreseförbud endast bör användas i ärenden där omständigheterna särskilt motiverar det. Innan regeringsbeslutet beslutade utlänningsmyndigheterna regelmässigt om återreseförbud i avvisnings- och utvisningsärenden. Den normala spärrtiden var två år.

Migrationsverket har i samband med regeringsbeslutet redovisat under vilka omständigheter återreseförbud bör meddelas. Exempel på sådana omständigheter som kan motivera ett återreseförbud är om sökanden har uppträtt under olika identiteter och använt sig av falska handlingar, om sökanden har lämnat falska uppgifter, uppehållit sig i landet en längre tid utan att ansöka om tillstånd, överträtt tidigare meddelat återreseförbud eller har anmärkningar på sin vandel (med undantag för bagatellartade engångsförseelser). Utlänningsnämnden har tagit praxisbildande beslut beträffande återreseförbud av vilka framgår att omständigheterna i det enskilda fallet måste vägas mot konsekvenserna av ett återreseförbud och de men för den enskilde utlänningen som förbudet innebär.

Den nuvarande ordningen som etablerats genom praxis innebär således en restriktiv tillämpning av återreseförbudet. Jag ser ingen anledning att vidta åtgärder för att ytterligare minska användandet av återreseförbud.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.