Beskattningsrätt för EU

Skriftlig fråga 2019/20:820 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-27
Överlämnad
2020-01-28
Anmäld
2020-01-29
Svarsdatum
2020-02-05
Sista svarsdatum
2020-02-05
Besvarad
2020-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I medierna öppnar Hans Dahlgren upp för att EU skulle få ta ut en skatt för icke återvunnen plast. I dag har inte EU beskattningsrätt direkt från medlemsstaterna, något som vi i Sverige också varit politiskt överens om att EU inte ska ha. En öppning av beskattningsrätten skulle kunna öppna upp för att ännu fler skatter tas ut från enskilda medlemsländer.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Avser finansministern att öppna upp för fler områden där EU ska ha beskattningsrätt från medlemsstaterna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:820 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2020/00308

/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:820 av Åsa Coenraads (M)
Beskattningsrätt för EU

Åsa Coenraads har frågat mig om jag avser att öppna upp för fler områden där EU ska ha beskattningsrätt från medlemsstaterna.

Jag kan inledningsvis konstatera att EU i dagsläget inte har någon egen beskattningsrätt i medlemsstaterna. Regeringen är emot att befogenheter på skatteområdet flyttas från medlemsstaterna till EU.

EU finansieras huvudsakligen genom systemet för unionens egna medel. Det nuvarande systemet har tre avgiftskomponenter: s.k. traditionella egna medel (en andel av unionens tullintäkter), en andel av medlemmarnas mervärdesskattebas samt till största del egna medel baserade på medlemsstaternas bruttonationalinkomst.

För närvarande pågår förhandlingen om EU:s fleråriga budgetram för 2021–2027, som även omfattar systemet för EU:s egna medel. Kommissionen har presenterat förslag som innebär vissa förändringar i systemet för egna medel. Bl.a. har kommissionen föreslagit att en del av EU:s egna medel ska beräknas på grundval av intäkterna från försäljning av utsläppsrätter (EU-ETS) respektive mängden plastförpackningsavfall som inte materialutnyttjas i respektive medlemsstat. Dessa förslag innebär nya beräkningsgrunder för medlemsstaternas avgifter och medför inte att några som helst befogenheter på skatteområdet flyttas från medlemsstaterna till EU-nivån.

Den analys som gjorts visar att dessa förändringar skulle vara gynnsamma för Sveriges EU-avgift. Förslaget rörande plast kan i viss utsträckning även medföra positiva styr- och beteendeeffekter som är gynnsamma för miljön. I förhandlingarna är det för Sveriges del därför önskvärt med en viss öppenhet inför ett förändrat regelverk för hur EU:s egna medel beräknas.

Stockholm den 5 februari 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.